Lapas

piektdiena, 2011. gada 12. augusts

Ābolu pīrāgs ar ābolu biezeni

Šis ir ļoti garšīgs, vienkāršs un salīdzinoši liess ābolu pīrāgs.


Recepte no grāmatas "Sāļie un saldie pīrāgi".

Sastāvdaļas:
Mīklai:
300ml kviešu miltu
50ml cukura
125g sviesta vai margarīna
1-2 ēd.k. ledusauksta ūdens (man bija 2 ēd.k.)

Pildījumam:
4 āboli (man bija 6 vidēji paskābi āboli, var likt vairāk)
25g sviesta
1 ēd.k. cukura
100ml ūdens

Garnējumam:
Pūdercukurs

Pagatavošana:

1.Kviešu miltus, cukuru un sviestu liek virtuves kombaina traukā un maisa, līdz izveidojas drumstalaina masa. Pa nelielām porcijām pievieno ūdeni, līdz iegūst viendabīgu mīklu. Mīklu uzmanīgi samīca, pārklāj ar pārtikas plēvi un novieto vēsumā aptuveni uz 30 minūtēm.
2.Ietauko pīrāga veidni (26cm diametrā). Mīklu izveltnē starp diviem ar miltiem apkaisītiem pārtikas plēves gabaliem. Mīkla ir ļoti trausla, tāpēc šādā veidā to ir vieglāk izveltnēt. Mīklu ieklāj veidnē, sadursta pamatni un novieto vēsumā vismaz uz 15 minūtēm.
3.Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādu temperatūrai.
4.Ābolus nomizo un izgrebj serdi. Ar augļu karoti no āboliem izgriež lodītes. Atlikušās ābolu daļas saglabā.
5.Cepamajā pannā izkausē sviestu un cukuru, ieliek ābolu lodītes un cep aptuveni 5 minūtes. Uzmana, lai nepiedeg.
6.Atlikušās ābolu daļas liek kastrolī, pielej 100ml ūdens un vāra, līdz āboli ir savārījušies biezenī.
7.Ābolu biezeni ieklāj veidnē uz pīrāga mīklas, virsū kārto ābolu lodītes.
8.Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 25-35 minūtes.
9.Pirms pasniegšanas pīrāgu pārkaisa ar pūdercukuru. Laba piedeva pīrāgam ir vaniļas mērce, vaniļas saldējums vai nedaudz saputots putukrējums.

Kā darīju es:
Samīcīju mīklu, tradicionāli izveltnēju uz cepampapīra un ar visu papīru ieliku cepamformā (26cm), sadurstīju un ieliku ledusskapī uz 40 minūtēm. Līdz ar to mīkla nebija trausla, jo es to jau biju izveltnējusi un ielikusi formā pirms likšanas ledusskapī.
Tā kā man nebija augļu karotes, es lodītes griezu ar nazi, diezgan piņķerīgs pasākums:) Pārējo visu darīju pēc receptes.
Ābolus, kuri savārījās biezenī, sablenderēju, lai viendabīgāka masa. Cepu 200 grādos 35 minūtes.


Rezumē:
Pīrāgs izdevās tiešām garšīgs! Sevišķi otrajā dienā auksts:) Salīdzinoši liesāks arī, jo te nav saldā krējuma. Ābolus droši var likt vairāk, toties cukuru var likt mazāk. Pie lodīšu vārīšanas cukuru var vispār nelikt.
Patīk tas, ka visas sastāvdaļas parasti ir mājās, nav nekas specifisks, recepte diezgan vienkārša. Bet var vēl vienkāršot - netaisīt lodītes (ja nav augļu karotes), bet vienkārši griezt lielākus gabaliņus vai taisīt visus ābolus biezenī. Un var izmantot pašu gatavotu ābolu biezeni (bez cukura).




4 komentāri:

  1. Arī šī vienkārši fantastika, tieši bija jāizlieto ābolu biezenis! Apēdās vienā mirklī! Liels paldies!

    AtbildētDzēst
  2. Prieks, ka patika! Paldies par atsauksmi!:)

    AtbildētDzēst
  3. Mums (gan mājiniekiem, gan ciemiņiem) arī ļoti garšoja, paldies par recepti:)) Laikam būs vien jāiegādājas augļu karotīte, jo noteikti cepšu vēl!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ņem par labu!:) Augļu karotīti arī esmu ieplānojusi pirkt, vasarā kolosāli izskatītos izgrebtas meloņu, arbūzu u.c. augļu bumbiņas augļu salātos:)

      Dzēst