pirmdiena, 2011. gada 8. augusts

Gudrā kūka

Kāpēc gudrā kūka? Tāpēc, ka cepoties tā pati sadalās 3 daļās, no kurām vidējā garšo gluži kā vārītais krēms.


Arī šī kūka izraisīja masu psihozi:) Recepti SAPā ielika lana. Es ņēmu pusi no norādītajiem daudzumiem.

Sastāvdaļas:
8 olas
250g margarīna
225g miltu
2 ēd.k. ūdens
1 litrs silta piena
2 tējk. vaniļas esences (man bija 1 tējk. vaniļas cukura)
300g cukura
Pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Margarīnu izkausē un noliek atdzesēties. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno cukuru, vaniļas esenci un ūdeni. Visu saputo ar mikseri, pievieno margarīnu, atkal saputo. Dzeltenumu masai pievieno caur sietu izsijātus miltus. Pievieno pusi piena, samaisa, pēc tam pievieno otru pusi. Baltumus saputo cietās putās un uzmanīgi ar karoti iecilā mīklā, pēc tam sakuļ ar putojamo slotiņu. (Te laikam doma tāda, lai pēc iespējas vairāk gaiss tiktu iekšā). Mīkla būs šķidra, bet tā vajagot. Formu ar augstām un nenoņemamām malām ieziež ar sviestu un apkaisa ar miltiem. Ielej tajā mīklu un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 175 grādos 1h 20min. Kad atdzisusi, sagriež gabaliņos un pārkaisa ar pūdercukuru.

Rezumē:
Kūka tiešām interesanta un gudra - pati cepot sadalās 3 daļās:) Virsiņa brūna, vidū kā vārītais krēms un apakša atkal brūna.
Liku veidnē ar izmēru 24x30cm. 30 minūtes pēc cepšanās kūku pārklāju ar foliju, jo virsiņa jau bija diezgan brūna. Sākumā kūka uzpūtās, pēc tam noplaka, atdzesēju turpat cepeškrāsnī. Pagaršojām tikai šorīt. Man prasījās kādu skābāku ogu klāt, bet var ēst arī tīrā veidā, vīram arī garšoja:) Vidiņš garšoja kā vārītais krēms.
Meita pagaršoja pirmo gabaliņu un atzina, ka garšojot pēc pankūkas, sastāvdaļas jau arī ir līdzīgas. Pēc tam pieprasīja vēl 2 gabaliņus.

Te  ir apskatāmi arī Mades un lanas varianti ar krējuma-ogu virsmu, izskatās jau nu ļoti garšīgi un dekoratīvi:)

27 komentāri:

  1. Recepte ļoti laba un gana vienkārša!
    Izmēģināta un atzīta par labu esam. Garša laba un patīkama, pat neprasījās nekādas mērces vai papildinājumi. Laba gan silta, gan arī, kad pavisam atdzisusi. :)
    Izmēģiniet, ir tā vērts!

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par atsauksmi! Prieks, ka garšoja!:)

    AtbildētDzēst
  3. Receptē nav norādīts, kurā mirkli tiek pievienots izkausētais margarīns. Cepu pēc receptes no krievu saita, tāpēc iepriekš nepamanīju.

    AtbildētDzēst
  4. Paldies, izlaboju!:) Kā garšoja?

    AtbildētDzēst
  5. kūka ļoti garšīga. Vīrs kūku jomā ir ļoti izvēlīgs, bet šī viņam garšoja. Viskārtai gatavoju sk.krējuma, melleņu, upeņu ievārījuma, kondensētā piena un cukura maisījumu+želantīna maisījumu. Paldies par recepti!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Priecājos, ka garšoja:) Ar šādu virskārtu noteikti ir vēl garšīgāk, būs man arī jāpamēģina:)

      Dzēst
  6. uuu... cepām, bet nepaspējam tik ilgi sacept - apdega virsa un apakša. Beigu rezultātā, kad atdzisa, tās kārtas it kā bija, bet garša gan smagi briesmīga - pēc saldas omletes... pat nemēģināšu vairs, jo produkti ar daudz aiziet...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Virspusi glābtu folija, bet garša ir tiešām gaumes lieta, manam vīram un meitai arī garšoja vairāk nekā man:)

      Dzēst
  7. Paldies par gardo recepti, ļoti jauka un garda kūka

    AtbildētDzēst
  8. Garda kūka, man ģimenē visi slavēja :)

    AtbildētDzēst
  9. Vai margarìna vietā var izmantot sviestu? Gatavojps cept sp kūku tikai uz pusi mazāk..redzed kas sanaks

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Domāju, ka sviestu var izmantot, kūka pat labāk garšos:) Uzraksti, lūdzu, kā sanāca:)

      Dzēst
  10. mmm sita ir laba es parasti cepu uz vakaru un nakosaja diena kad atdzisusi ir vnk debeskiga! reiz eksperimenteju pieliku klat valriekstus:) tiem kam pie sirds valrieksi un kombinejot ar so kuku bus vnk uz 100% garda! bus jaatkarto:) bt kuka pati ar sevi garda

    AtbildētDzēst
  11. pārāk dārgi izmaksāja

    AtbildētDzēst
  12. Jaliek parastais margarins? Nesitis saljuma garshu? Vai labak to kuku sviestu izmantot?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Neesmu mēģinājusi, bet, manuprāt, ar sviestu būs garšīgāk:)

      Dzēst
  13. Kika, paldies par iedvesmu!
    Nesen pamanīju šo blogu, bet jau vairākas gardas lietas man sanākušas :)
    Šai kūkai es gribētu to ogu krēma virsiņu uzlikt, bet esmu diez gan nepieredzējusi cepēja, gribētos skaidru darba gaitu izlasīt. Ar želatīnu vispār neprotu rīkoties...:( Vai vari uzrakstīt, kā es varētu smuku un svaigu virskārtiņu dabūt? Būtu bezgala pateicīga...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika! Ar želatīnu man pašai, diemžēl, pieredze maza, bet gribētos to palielināt:) Viens variants bija - skābais krējums+ogas+cukurs+želatīns, bet precīzas proporcijas pašlaik nemācēšu pateikt. Paskaties te, varbūt kaut kas noder->
      http://www.calis.lv/forums/tema/18110478-zemenu-krems/
      P.S.Ja pati kaut kad vēl šo kūku gatavošu, tad noteikti ar ogu virskārtu, tad ziņošu par rezultātiem!:)

      Dzēst
  14. Ļoti jauka recepte ! PALDIES...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Saule, paldies par atsauksmi, prieks, ka patika! :)

      Dzēst
  15. Paldies Koka par burvīgo, gaisigo,garšīgo kūku mans vīrs un dēls ēda un slavēja. Vīrs teica ka atgādina bērnības garšu tikai nevarēja atcerēties vai skolā saldajos, vai bulciņas vai kur citur tādu bija ēdis. Katrā ziņā mīļš paldies tagad bieži tādu gatavosu, jo ir ātri un viegli gaisīgi,garšīgi.paldies par receptiti. 😉

    AtbildētDzēst
  16. paldies. šo recepti atceros vēl no SAP laikiem, periodiski gatavoju. vienmēr ir patikusi. es gan gatavoju tieši no puses sastāvdaļu. kam gribas izmēģināt, labāk sākt ar pusi - ja nu nepatīk rezultāts.
    Kika, paldies par blogu, ik pa laikam te ieskatos, jo zinu ka receptes ir pārbaudītas. vienmēr rekomendēju šo vietni paziņām. jauki, ka esat "atgriezusies"savā blogā.

    AtbildētDzēst