Turpinot cept siera kūkas no Siera kūku grāmatas, šoreiz izvēle krita uz rikotas kūku. Pirmo reizi iepazinos ar rikotas sieru un nebūt neesmu vīlusies.
Torta di ricotta pasniedz bez piedevām vai rotā ar svaigiem augļiem, augļu krēmu vai želeju. Kūka ir visgaršīgākā, ja to pasniedz siltu" (te gan nepiekritīšu, man vislabāk garšoja auksta).
Sastāvdaļas:
Mīklai:250ml kviešu miltu (manuprāt, te ir kļūda, jo ar 250ml bija par maz, es liku ~400ml miltu (vai 250g)
100ml pūdercukura
125g auksta sviesta
1 olas dzeltenums
1 ēd.k. auksta ūdens
Virsai:
500g rikotas siera
200ml pūdercukura
2 ēd.k. kviešu miltu
1 ēd.k. vaniļas cukura
2 olas
4 olu dzeltenumi
200ml trekna skābā krējuma
rīvēta miziņa un sula no 1 citrona
Šajā receptē ir arī aveņu krēma recepte, bet es to negatavoju.
Pagatavošana:
Cepeškrāsni sakarsē līdz 175* temperatūrai. Gatavo kūkas mīklu: sajauc miltus ar cukuru un ar pirkstiem ieplucina gabaliņos sagrieztu sviestu. Pievieno olas dzeltenumu, ūdeni un samīca. Gatavo mīklu ieliek bļodā, pārsedz un noliek uz dažām minūtēm malā. Tad mīklu izveltnē un ieklāj seklā veidnē ar noņemamu malu (aptuveni 28cm diametrā). Es izmantoju Rimi robaino veidni ar izņemammo vidu 28cm diametrā. Mīklu neveltnēju, bet ar pirkstiem izspaidīju formā.
Gatavo pildījumu: ar elektrisko putotāju sieru saputo mīkstu un gaisīgu. Pievieno cukuru, miltus un vaniļas cukuru. Putojot maisījumu, pa vienai pievieno olas, pēc tam - olu dzeltenumus. Pieliek skābo krējumu, citrona miziņu, sulu un saputo. Maisījumu ielej kūkas veidnē un cep 60 minūtes vai tik ilgi, līdz kūkas virsa kļūst stingra un malas - viegli brūnganas. Kūku izņem no cepeškrāsns un atdzesē. Es cepu ~45min, jo maliņas ātri palika brūnas un rezultātā nedaudz apdega. Jāseko līdzi, lai neapdeg. Man bija ar konvekciju. Un kūka sanāca daudz brūnāka nekā grāmatas bildē. Kūka ir jācep bez konvekcijas.
Rezumē:
Ļoti garšīga, maiga siera kūka ar vieglu, neuzbāzīgu citrona aromātu, ideāla garšas kombinācija, nebija ne par saldu, ne par skābu. Var likt kādus augļus vai mērci klāt, bet man neprasījās. Smilšu mīklas groziņš bija tieši laikā. Noteikti gribēšu cept vēl šo kūku.
Vai parasto miltu vietā varētu izmantot,rīsu,kukurūzas vai citu gluten-free miltus? Bet paldies par recepti..
AtbildētDzēstGodīgi sakot, neesmu mēģinājusi ar citiem miltiem un nezinu, kāds būs rezultāts. Var mēģināt, ja prāts nesas uz eksperimentiem. Drošāk, protams, izmantot tādas receptes, kurās jau pieminēti bezglutēna milti, piem.:
Dzēsthttp://garsukaruselis.blogspot.com/2011/06/bezglutena-rabarberu-kuka-ar-biezpienu.html
http://www.cetrassezonas.lv/lv/receptes/cepumi/recipe.php?id=35164
Arī šī feinā un vienkāršā recepte izmēģināta. Palielīšos :))) - man, cepot 50min 160 grādos, ar konvenkciju, sanāca ļoti labas konsistences - nekas nepiedega, pārlieku neapbrūnēja, bet ideāli izcepās cauri. Garša - ļoti maiga, saldskābena, labi jūt to citroniņu. Sevišķi laba kūka kļuva nākošajā dienā, kad bija nakti nostāvējusi ledusskapī - kā jau siera kūkām piedienas. Taisni žēl, ka lielāko daļu apēdām tajā pat vakarā. :)
AtbildētDzēstAija - riktīgi liels prieks, ka Tev un Tavējiem garšoja:) Šī ir diezgan vienkārša, maiga, un garšīga siera kūka, kurā man arī patīk citrona klātbūtne:)
DzēstVēl šodien uzrakstīju Tev par šokolādes cepumiem. BET tikko izcepu šo rikotas kūciņu, Ak jel, cik garšīgi! Jāatzīst gan, ka pilnībā recepti neievēroju, krējums nebija trekns un cukurs bija parastais, kā arī nebija citrona. Bet pieliku nedaudz saldētās avenes un mellenes. Šo cepšu vēl!!! :))
AtbildētDzēstPaldies,
Līga
Sveika, Līga! Patiess prieks, ka esi izmēģinājusi un atzinusi par labām jau 2 receptes! Paldies Tev par labajiem vārdiem!:)) Tā turpināt!:)
Dzēst