piektdiena, 2011. gada 23. septembris

Ābolu strūdele

SAPā jau sen runājām par to, ka vajadzētu uzcept. Ilgi briedu, nu saņēmos un pagājušajā svētdienā tapa ābolu strūdele.


Izmantoju lemontree recepti. 

Sastāvdaļas:
Mīklai:
200g miltu
20g eļļas
120g ūdens

Sviesta drupačām:
80g sviesta
100g rīvmaizes
10g cukura
10g vaniļas cukura

Pildījumam:
1kg ābolu
100g cukura
60g rozīņu, pārlej ar rumu uz 1 stundu (es pārlēju ar verdošu ūdeni)
50g sasmalcinātu lazdu riekstu (man bija 50g mandeļu skaidiņu)
3g kanēļa (man bija 1 tējkarote bez kaudzes)
1/2 no citrona mizas

Vēl:
150g izkausēta sviesta pārsmērēšanai
Pūdercukurs

Pagatavošana:
No miltiem, eļļas un ūdens samīca gludu mīklu, lai mīcot atlec no galda virsmas. Kukulīti mazliet apsmērē ar eļļu un atstāj uz 1 stundu.
Drupačām pannā izkausē sviestu, pievieno pārējās sastāvdaļas un masu grauzdē gaiši brūnu.
Ābolus nomizo, sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar cukuru, rozīnēm, riekstiem, kanēli un citrona mizu.
Mīklu rullē tik plānu, lai var avīzi cauri lasīt. Sākumā rullēju ar mīklas rulli, pēc tam jau stiepu ar rokām. Apakšā paklāju palagu ar rakstu, lai redzētu, cik daudz spīd cauri. Te aicināju palīgā vīru un par abiem izdevās mīklu izstiept gandrīz pa visu galdu. Izmērs mūsu mīklai sanāca ~75x60cm. Bildēs var redzēt, ka mīkla sanāca caurspīdīga.
Pēc tam mīklu apsmērē ar kausēto sviestu. 1/3 daļu apber ar drumstalām, pēc tam liek ābolu pildījumu (es liku tā, lai paliek ~5-7cm brīva ārējā mala).
Strūdeli sarullē (ar palaga palīdzību to tiešām darīt vieglāk). Garums sarullētai sanāca ~80cm.
Uz cepampannas liek cepampapīru, kuru ietauko ar kausēto sviestu. Strūdeli liek uz pannas, apsmērē vēlreiz ar sviestu un cep175 grādos ~50 min.
Gatavu izņem, apsmērē vēlreiz ar sviestu un liek atpūsties 15 min.
Atdzesētu pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu.
 

Rezumē:
Ņemšanās bija pamatīga un laikietilpīga, pie mīklas stiepšanas bija jānopūlas, jo mīklai bija tendence plānākajās vietās taisīt caurumus un ja tos sāk labot, tie rodas vēl vairāk un lielāki:) Gatavo kūku pagaršojām atdzesētu tajā pašā dienā un gan man, gan vīram tā likās ļoti trekna. Augšējā un apakšējā daļa bija nedaudz kraukšķīga, kūka griežot ārā nejuka, pildījums bija saturīgs. Vīrs teica, ka rezultāts nav tā "čakara" vērts:)) Ietinu folijā, ieliku maisiņā un noliku ledusskapī līdz rītam. Nākamajā dienā kūka garšoja jau daudz labāk, bija savilkusies, mīksta, sulīgāka, tomēr vēl aizvien ļoti trekna. Nevarētu te klāt vēl iedomāties mērci vai saldējumu, kaut saprotu, ka tā mēdz ēst:) Sviestu pārsmērēšanai liktu mazāk, likās par daudz. Kopumā garšai nebija ne vainas, kūka garšīga, visas proporcijas bija ļoti labas, bet es vairāk par vienu gabaliņu tā arī nespēju apēst...:)


2 komentāri:

  1. Mūsmājās strūdelei nekādas sviesta drupačas neliek, tik vien, cik ēd.k. eļļas mīklai, līdz ar to sanāk liesi un garrrrršīgi! Ā, un rīvmaizi liekam rudzu. Kā arī mazliet auzu pārslu klāt.

    AtbildētDzēst
  2. Guna - paldies, ar šīm sastāvdaļām noteikti sanāktu liesāk, bet uz atkārtotu variantu es droši vien nesaņemšos:))

    AtbildētDzēst