Kur tad citur, ja ne esot ciemos pie mammas, atcerēties bērnību un pagatavot vienu no vienkāršākajiem un garšīgākajiem bērnības gardumiem? Tā kā mēs virtuvē esam vienots tandēms, šo cepumu torti gatavojām kopā ar mammu.
36 gab. cepumi "Selga Classic"
1,5 paciņas biezpiena
200ml saldā krējuma
4 ēd.k. cukura
1/3 tējk. vaniļas cukura
~50g-70g marmelādes
~200-250g brūkleņu-ābolu ievārījuma
Pagatavošana:
Sagatavo dēlīti vai šķīvi, uz kura taps kūka. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Saputotajā putukrējumā lēni iemaisa biezpienu un kubiņos sagrieztu marmelādi. Uz dēlīša liek cepumu kārtu (vienā kārtā 9 cepumi, pa 3 katrā rindā, kopā 4 kārtas). Uz cepumiem uzziež ievārījumu. Tad liek nākamo cepumu kārtu, uz kuras liek virsū putukrējuma-biezpiena kārtu, pēc tam atkal cepumus un ievārījumu. Visbeidzot kūkai liek virsū cepumus un visu kūku nosedz ar atlikušo putukrējuma-biezpiena masu. Grezno ar dzērvenēm un rožlapiņām. Ēd nākamajā dienā.
Rezumē:
Zinu, ka šai kūkai cepumus mērcē pienā (izņemot apakšējo kārtu), taču mēs šoreiz nemērcējām un kūkas konsistence nākamajā rītā bija perfekta! Mitrums bija tieši kā vajag, kūka bija stingra, ārā nejuka un bija viegli sagriezt gabaliņos. Lai gan Selga "tīrā" veidā man pašai ne īpaši garšo, šo kūku ar citiem cepumiem nemaz nevaru iedomāties. Garša - gluži kā bērnībā!:) Šo vienkāršo un garšīgo kūku var gatavot kopā ar bērniem - viņiem patiks!
mūsu mīļākā kūka! iesaku ievārījuma vietā svaigi blenderētas dzērvenes ar cukuru,garšas buķete fantastiska!
AtbildētDzēstšo es saucu par veselības kūku, jo citādā veidā ne biezpienu ,ne dzērvenes bērnam "iekšā" nevaru dabūt. tikmēr šo labumu viņš varētu ēst 3x dienā :)
Būs jāpamēģina ar svaigi blenderētām dzērvenēm, paldies par ieteikumu!:)
AtbildētDzēstEs atvainojos? Cik gr. Biezpienpacinas Jus izmantojot man ir 300g majas tagad, bet standarts nak 200gr lkm.
AtbildētDzēstEdgars.T
Edgars - es izmantoju 200g+100g biezpiena, tātad kopā sanāca 300g biezpiena.
AtbildētDzēstEs arī sadūšojos un uz meitas dzimšanas dienu uztaisīju šo kūku, ļoti garšīga, un ievārījuma vietā liku svaigi sablenderētas dzērvenes, tikai man sanāca 1 kārta ar dzērvenēm, jo vairāk nebija, un prasījās tās 2 kārtas,lai tāds skābumiņš. Un vēl, man gan likās tāda pasausa otrā dienā, lai gan citiem garšoja, bet vēl pēc dienas pāri palikušie gb bija iedeāli:))
AtbildētDzēstDomāju, ka pasausa bija dēļ sablenderētajām dzērvenēm, jo, manuprāt, tās ir sausākas, nekā ievārījums, tāpēc tās jāliek vairāk. Paldies par atsauksmi!:)
Dzēstsveiki,var arii likt kaadu citu ievarijumu?Kāds būtu labāks?
AtbildētDzēstIevārījuma izvēle ir atkarīga no gaumes, bet man šajā tortē patīk skābs ievārījums. Ja nav pieejams brūkleņu ievārījums, kurš, manuprāt, te ir ideāls, var likt citronu, apelsīnu džemu, plūmju, kaukāza plūmju, ķiršu, ābolu ievārījumu utt. Vēlams ne šķebinoši saldu, lai ir kāds atsvaidzinājums:)
DzēstPaldies!:) Jaa,skabs labāk jo slegas cepumi saldi.Uztaisju ar bruklenu ievarijumu,likas pasalda kūka, laikam arī tāpec ka neievēroju,pēc bildem ,ka pa vidu biezpiens ir tā pavairāk jaieliek. Bet recepte ir foršā !Garshigi !
AtbildētDzēstŅem par labu!:) Vēl lielākam skābumam var izmantot svaigas vai saldētas dzērvenes:)
DzēstSiekala tek, manas bērnības kūka, manas mammas gatavotā bija vienkārši perfekta. Pati arī kādreiz esmu taisījusi, bet tagad sen nav sanācis, nav man šeit kārtīgs biezpiens pieejams.
AtbildētDzēstVardīte - saprotu, par ko Tu runā, biezpiens te ir svarīga sastāvdaļa, varbūt vari mēģināt ar Mascarpone vai Ricotta vai tml. svaigo sieru (izņemot sāļos)? Protams, nebūs tas, bet vismaz kāda attāla līdzība būs:)
DzēstO, būs jāuztaisa. Ja tik ilgi neievilktos būtu labi!
AtbildētDzēstĢirts K - ievilkšanās procesu var saīsināt, ja katru cepumu kūkas gatavošanas laikā iemērc pienā (uzreiz jāņem ārā), tad tie ātrāk būs mīksti un kūku var ēst jau pēc pāris stundām:)
Dzēstko varētu likt dzēveņu vietā? tās galīgi negaršo...
AtbildētDzēstTagad vasarā var likt sasmalcinātas svaigas ogas bez cukura - zemenes, ķiršus, vēlāk arī jāņogas, plūmes u.c. Var sablendēt augļus - skābenus nektarīnus, persikus, mango - brīva vieta fantāzijai:) Galvenais, lai ogas/augļi būtu skābeni un kūku atsvaidzinātu:) Ja ogas/augļi ir pārāk saldi, tiem var piepilināt laima vai citrona sulu.
Dzēstpaldies par ideju. tieši tikko sataisīju šo kūku un gaidu,kad "ievilksies". bija sajūta,ka putukrējuma ir par daudz, bet galā izskatījās oke..jāgaida kā garšos.
AtbildētDzēstLiku gan skābu zemeņu zaptīti.
Vispār ļoti patīkams blogs..jau vairākas receptes ir iespiedušās prātā..+ patīk,ka tik daudz kas ir ar vistas fileju.
ceru kādreiz sagadīt arī kaut ko ar spārniņiem ;)
Ar skābu zemeņu zaptīti garšos labi!:)
DzēstPaldies par labajiem vārdiem, man ir liels prieks, ka bloga receptes noder arī citiem!:) Spārniņi noteikti būs!:)
iešām..galā kūka sanāca tik garšīga...jāatzīst,ka varēja but vairāk biezpiena, jeb mazāk putukrējuma, bet kūka bija pat ļoti garda...
AtbildētDzēstpaldies par recepti!
Uz veselību!:)
DzēstMani mulsina, ka neviens nepiemin upeņu ievārījumu, jo esmu iecerējusi izmantot to - cita nav.
AtbildētDzēstUn vēl - nesen garšoju šādu kūku vienā pasākumā, un tai kūkai apakšējā cepumu kārta bija no brūnajiem cepumiem, bija ok, un vēl biezpiena kārtā tika izmantota gatavā saldā biezpiena masa. Un kūka bija tik garšīga. Dekorēta ar jāņogām!
Upeņu ievārījums arī derēs:)
DzēstKādēļ gan ne? Šokolādes cepumi un saldā biezpiena masa (sevišķi man garšo Straupes piena). Varētu izmēģināt:)
Uztaisīju. Sanāca ļoti (pārāk) salda, jo tā biezpiena masa tomēr ir ļoti salda + saldi cepumi + upeņu ievārījums nemaz nav tik skābs. Vienīgais patīkamais skābumiņš bija svaigās avenes, ar ko nedekorēju virsu. Bet jubilāram brokastīs ļoti garšoja. 3 gabalus apēda :)
DzēstPaldies par info, tātad upeņu ievārījums tomēr īstii nederēs, bet galvenais, ka jubilāram garšoja!:)
DzēstKapēc gan nederēs...jaukā upeņu zaptīte? Svarīgs ir cukura daudzums ievārījumā. Mūsmājās zaptēs cukuru liek minimāli, tāpēc mūsu upeņu zapte, domājams, derētu labāk. Tomēr brūkleņu zapte laikam būs visideālākā- tai tik pat kā cukuru nepievienojam un taisam ar bumbieriem.
DzēstUpenēm nebūs ne vainas, ja tik pats ievārījums nav savārīts pārāk salds. :) Manā variantā es izmantoju jāņogu želeju, biezpienu ņemu vairāk, lai nav tik trekns, ap 500gr. Cepumus uz sekundi iemērcu pienā, arī apakšējo kārtu. Bet daru to zibenīgi, lai nav par slapju. Pa virsu parasti lieku diezgan rūgtu kakao krēmu (pavisam vienkārši pagatavotu - kakao + cukurs + piens, kas tiek burtiski pilināts, lai noķertu to momentu, kad kakao ar cukuru sāk kust un paliek krēmīgs) Galdā lieku tikai nākamajā dienā. Runājot par cepumiem - esmu eksperimentējusi ar dažādiem Selgas cepumiem. Mana mīļākā kombinācija ir 2 kārtas šokolādes cepumi, otras divas - parastie. Rezultātā ir jūtama skāba, salda un rūgta garša, bet tā, ka ievelk kā bezdibenī. :)
AtbildētDzēstPaldies par Tavu versiju, kārtējo reizi pārliecinos, ka ir vērts eksperimentēt ar garšām un produktiem:)
DzēstLauma:
AtbildētDzēstmmmmmm cik garšīga
:)
Dzēstrezija vigante
AtbildētDzēstļoti, ļoti ņammīga! :*
Uz veselību!:)
DzēstUn ja es tam brūkleņu ievārijumam nepieliku cukuru, tad būs negaršīgi??
AtbildētDzēstKatram ir sava garšas izjūta. Ja ievārījums šķiet par skābu, tad putukrējumam var pievienot vairāk cukura. Lai veicas!
DzēstVersija ievārijuma vietā likt sarīvētus skābus ābolus. Tie dod pietiekoši daudz mitruma kā arī kūka nesanāk pārāk salda.
AtbildētDzēstPaldies par ideju!:)
DzēstDivu mēnešu laikā taisu jau 3. reizi:) Visiem un pašai tāaa garšo! Pielieku vairāk skābo "Vijolītes" marmelādi,mmm...Paldies par recepti!
AtbildētDzēstPaldies par atsauksmi, prieks, ka garšo!:)
DzēstSveiki.man mamma ar taisija tadu tipa kuku.es saviem berniem praktiski uz visiesm svetkiem ar tadas taisi bet nedaudz izmainitu.nemu tortesveidni.slanis cepumu,tad biezpiena masa ar zelantinu un jogurtu,cepumi,tad putkrejuma slanis ar zelantinu,cepumi un pecdejais slanis iet jogurts ar zelantinu,pa virsu uzleji auglu zeleju auglus.nakama dienaorte gatava.loti garsiga,satiga un galvenais visiem garda.cepumus katreiz mainu,lieku vai nu sokolades vai klasiku,vai ar iru garsu..ta pat jogurtu.kas edis manas tadas tortes ludz lai uztaisu vel un vel.
AtbildētDzēstPaldies par recepti! Prieks, ka varam mūsu bērnības receptes nodot no paaudzes uz paaudzi, lai nepazūd gadu gaitā!:) Tās novērtē visi!
DzēstPaldies par recepti un blogu kopumā :), beidzot uzcepu savas bērnības kūku pati! Dievīga! Paldies :)
AtbildētDzēstPaldies par atsauksmi, priecājos, ka izdevās atsvaidzināt bērnības atmiņas! :)
DzēstLiels paldies par receptiti.Taisiju savam delinjam uz 1.gadinja jubileju.
AtbildētDzēstmazliet pamainiju recepti. Es biezpienam pieliku klat deserta jogurtu.. un bija loti labi...rotaju ar zemenem uz mellenem..mazais eda ar baudu..mmm :)
Sveika, Evija! Paldies par atsauksmi! Super, ka iepriecināji mazo dēliņu jubilejā ar pašgatavotu torti! Tā tik turpināt! :)
Dzēstko darīt, ja mājās nav miksera, bet kūku gribas?:(
AtbildētDzēstun cik paciņu cepumu nepieciešams?
Putukrējumu var putot ar putojamo slotiņu vai arī ielikt puslitra burciņā, ko aizvāko ar vāku un kratīt, kamēr sakuļās, tikai jāuzmanās nesakult sviestā:) Vienā paciņā ir 17 cepumi, tātad vajadzēs divas paciņas un vēl 2 cepumus no trešās:)
DzēstLoti gardi sanak ari ar skabo krejumu un janogu zeleju. Selgas cepumi jau ta ir loti saldi.
AtbildētDzēstPaldies par ieteikumu! Cik cilvēku, tik variantu!:)
DzēstA to cepumus likt tieshi blakus vienam otram vai var mzu spraudzinu atstaaj?? jo savadaak vina izskataas taada mzinaa
AtbildētDzēstLabāk cepumus likt cieši blakus vienu otram, lai kūka nejuktu ārā. Kūkas sastāvdaļas var dubultot, lai tā sanāktu lielāka :)
DzēstPaldies par lielisku blogu. Esmu izmēģinājusi jau vairākas receptes (gan saldos, gan sāļos) - un visas atbilst manas un visas ģimenes priekšstatam par gardumu un garšīgumu :). Biezpiena-cepumu torti puikas pasūta vismaz reizi mēnesī! Dažkārt virsējo kārtu atstāju ar cepumiem un tad visu (arī sānus) pārklāju ar šokolādes mērci/glazūru. Tai vēl virsū var dekorēt ar ogām, uzrakstiem, skaidiņām, M&M šokolādītēm! Paldies vēlreiz
AtbildētDzēstPaldies par labajiem vārdiem! Tiešām prieks, ka izdodas iepriecināt ģimeni!:) Paldies par ieteikumiem, mūsu ģimene ir lieli šokomīļi:)
DzēstSveiki, kā būtu, ja izmantotu gan sablenderētas dzērvenes vienā kārtā, un otrā kārtā upeņu ievārījumu?
AtbildētDzēstManuprāt, būtu par skābu (stipru), bet katram garšas izjūta ir savādāka. Veiksmi! :)
DzēstCik % biezpienu labak nemt kukai? 9% vai bus labs ari ar 5 % ?
AtbildētDzēstManuprāt, derēs gan 9%, gan 5% :) Veiksmi! :)
DzēstVai var izmantot maajas taisiito biezpienu ? Ja jaa, tad cik daudz ? :)
AtbildētDzēstJa mājas biezpiens ir slapjāks par veikala biezpienu, to vēlams notecināt, ja sausāks un graudaināks, vēlams sablenderēt. Daudzums, domāju, varētu būt apmēram tāds pats. Veiksmi! :)
Dzēstlabdien!
AtbildētDzēstcik tas būtu 1,5 paciņas biezpiena?
Dievīga recepte , paldies liels par ideju :)
AtbildētDzēstLiels paldies par recepti!!! Taisīju visu pēc receptes, tikai brūklenu-ābolu ievārījumu droši vien saliku vairāk, nesvēru. Loti garda sanāca :) Liku Pyrex traukā ar vāku, labi saglabāja mitrumu, bet nepārmirka.
AtbildētDzēstĻoti garšo, ja cepumus pirms kārtošanas izmērcē kafijas-ruma/brendija maisījumā un, ja tiek izmantots ābolu ievārījums. Biezpienam klāt pievienoju kanēli. Sanāk pasakaina garša. Svētkos visi apēd dubultās porcijas. :)
AtbildētDzēst