sestdiena, 2011. gada 10. septembris

Salāti ar vārītu olu bez čaumalas

Atkal sagribējās kādus interesantus salātiņus. Saldētavā bija mammas lasītas gailenes, bet ledusskapī olas, nolēmu tās pagatavot savādāk nekā ierasts.


Bez čaumalas vārīto olu recepti smēlos no lielās pavārgrāmatas "Klasiska mājas virtuve".

Sastāvdaļas:
2 olas
2 plānas šķēles kūpinātas cūkgaļas karbonādes
1 vidējs tomāts
1 mazs sīpols
~100g sagrieztu gaileņu
Pāris saujas Iceberg salātlapu
Sāls, pipari

Pagatavošana:
Iceberg salātlapas noskalo, nosusina un saplucina uz šķīvja. Tomātu nomazgā un sagriež mazos gabaliņos. Sīpolu nomizo, sagriež ceturtdaļripiņās un apcep eļļā, noņem no pannas. Pēc tam apcep strēmelītēs sagrieztu karbonādi, noņem no pannas un pannā liek gailenes, cep līdz šķidrums iztvaikojis, apkaisa ar sāli un pipariem.
Uz salātlapām kārto sīpolus, gaļu, gailenes, pa vidu šķīvim sagrieztu tomātu un uz pusēm pāgrieztas vārītas olas bez čaumalas. Pārkaisa ar sāli un pipariem, pasniedz.

Vārītu olu bez čaumalas pagatavošana:
Eksperimenta vārdā izlietoju 3 olas, katru olu vienam veidam.
1.veids:
Katliņā uzvāra ūdeni. Olu ielej zupas kausā un kausu ielaiž vārošajā ūdenī. Pēc 4-5 minūtēm ņem ārā.
Veids ar kausu ir ļoti labs, bet ola sanāk spurslaina un puse no olas baltuma aizpeld tālēs zilajās.
2.veids:
Katliņā uzvāra ūdeni, kam pievieno 1 tējkaroti etiķa. Olu ielej zupas kausā un kausu ielaiž vārošajā ūdenī. Pēc 4-5 minūtēm ņem ārā.
O-jā, šis jau bija ļoti labs veids, kā olu uzvārīt kausiņā gandrīz visu, jo spurslas no tās atdalījās salīdzinoši mazāk nekā pirmajā veidā. Etiķis palīdz! Noteikti var šādi gatavot!
3.veids:
Katliņā uzvāra ūdeni, kam pievieno 1 tējkaroti etiķa. Olu ielej katliņā pa vidu un ar karoti ātri kādu pusminūti, minūti ap olu veido virpuļus (ātri riņķo), kamēr ola sāk sarecēt. Tad pavāra olu vēl pāris minūtes (kopējais vārīšanas laiks 4-5 minūtes) un ņem ārā.
Šis arī labs veids, atdalījušās spurslas nebija daudz un ola izvārījās smuki kompakta. Arī šādi var gatavot!

Rezumē:
Man ļoti garšoja šie salāti. Var pievienot papildus eļļas-citrona mērcīti, bet man neprasījās. Olas deva sātīgumu, bet vēl klāt var pieēst grauzdētu vai svaigu maizi. Zemāk bildēs var redzēt, kā izskatās kausiņā vārīta ola (etiķūdenī) un bez kausiņa vārīta ola (etiķūdenī). Pamēģiniet šādi uzvārīt olas, rezultāts ir interesants un gala izskats neparedzams:)


Kausiņā vārīta ola bez čaumalas
Vārīta ola bez čaumalas

2 komentāri:

  1. Esmu dzirdējusi, ka šādi vārītas olas sauc par olām franču gaumē...

    AtbildētDzēst
  2. Pagūglēju, Balticovo arī tā raksta:)
    http://www.omlete.lv/recipe_view.php?id=88

    AtbildētDzēst