Tā kā septembrī mums ar vīru bija kāzu jubileja, nolēmu viņam pagatavot viņa mīļāko bērnības torti, kuras recepti izprasīju vīramammai. Kūkas esmu cepusi vairākkārt, bet šī ir pirmā īstā torte manā mūžā, kuru gatavoju pati.
Sastāvdaļas:
Mīklai:
2 olas
2 glāzes cukura
2 ēd.k. kakao
2 glāzes skābā krējuma
2 strīķētas tējk. sodas
2 glāzes miltu
Pildījumam:
~700g saldā krējuma
6 ēd.k. cukura
1 tējk. vaniļas cukura
~750ml ābolu-brūkleņu ievārījuma
Rotājumam:
Sauja valriekstu
Pagatavošana:
Olas sakuļ ar cukuru, pievieno kakao. Sodu iejauc skābajā krējumā un pievieno mīklai, samaisa. Visbeidzot mīklai pievieno miltus, samaisa viendabīgā masā (var izmantot mikseri, es visu maisīju ar roku). Mīklu sadala divās vienādās daļās un katru daļu atsevišķi cep 180 grādos 15 minūtes. Man bija 26cm veidne ar noņemamu malu. Gatavību pārbauda ar kociņu. Izceptās ripas atdzesē. Katru ripu horizontāli pārgriež uz pusēm. Kopā sanāk 4 ripas.
Olas sakuļ ar cukuru, pievieno kakao. Sodu iejauc skābajā krējumā un pievieno mīklai, samaisa. Visbeidzot mīklai pievieno miltus, samaisa viendabīgā masā (var izmantot mikseri, es visu maisīju ar roku). Mīklu sadala divās vienādās daļās un katru daļu atsevišķi cep 180 grādos 15 minūtes. Man bija 26cm veidne ar noņemamu malu. Gatavību pārbauda ar kociņu. Izceptās ripas atdzesē. Katru ripu horizontāli pārgriež uz pusēm. Kopā sanāk 4 ripas.
Sakuļ saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru.
Sagatavo šķīvi, uz kura gatavos kūku. Kūku gatavo sekojošās kārtās: biskvīts+plāna ievārījuma kārta+biezāka putukrējuma kārta, tad liek virsū nākamo biskvītu un visu atkārto.
Un tā līdz pašai augšai. Augšu un maliņas nosmērē ar atlikušo putukrējumu un kūku pārkaisa ar valriekstiem. Liek ledusskapī savilkties vismaz uz 3h, bet vislabāk atstāt uz visu nakti.
Rezumē:
Nu, mīlīši, tā tiešām nav kūka, bet riktīga torte! Sanāca ļoti liela, augsta un ļoti garšīga! Pēc lieluma atgādināja kārtīgu lauku torti. Pagaršojām jau pēc 3h un bijām sajūsmā, bet nākamajā dienā tā garšoja vēl labāk. Kūka nesausa, mitra, visas kārtas labi savilkušās, biskvīta neitrālā saldenā garša ideāli saskanēja ar skābeno ievārījumu un saldo putukrējumu. Garša un konsistence ideāla! Valriekstu vietā var likt citus riekstus vai vēl labāk - svaigas ogas. Pagatavošana nav nemaz tik sarežģīta, grūtākais bija pārgriezt biskvītus, bet pat pirmajā reizē man tas izdevās veiksmīgi, tā kā pamēģiniet jūs arī! Pusi aizsūtījām vīra vecākiem, jo ar šo torti pietiktu prāvākai ģimenei kārtīgos svētkos:)
Mīkla |
Putukrējums |
Sagatavošana |
Mīlkla sanāce nevisa laba. Kad izcepu likas itka laba, bet bija tada ka mazliet gumijota mikla.
AtbildētDzēstTe varētu būt 2 problēmas - vai nu par maz sodas pielikāt vai nu visticamāk mīkla neizcepās līdz galam. Gatavību pārbauda ar kociņu, ja to ieliekot mīkla pie tā pielīp, tad jācep vēl. Katrs jau savu krāsni pazīst vislabāk, varbūt jūsējā vajadzēja ilgāk cept.
AtbildētDzēstVakar uzcepu šo torti par godu skolas brīvdienām :) Sanāca ļoti garda vēl puse no tortes palika šodienai, ko drīz turpināsim baudīt. Noteikti cepšu vēlreiz. Paldies par recepti! :)
AtbildētDzēstEdgars.T.
Edgars.T. - priecājos, ka garšoja! Labi izbaudīt arī pārpalikušos gabaliņus!:)
AtbildētDzēstKo vareetu izmantot aabolu-bruuklenju ievaarijuma vietaa ? Varbuut pashai savaariit aabolus taadaa kaa zaptee ?
AtbildētDzēstĀbolu-brūkleņu ievārījuma vietā varētu izmantot citu zapti, vienīgais noteikums, lai tā būtu skāba! Ar saldu zapti kūka būs šķebinoši salda. Var savārīt ābolus, tikai cukuru nelikt pārāk daudz vai nelikt vispār, ja āboli saldi, var skābumam pievienot citrona sulu. Tātad te der skāba ābolu, dzērveņu, brūkleņu, plūmju, citronu zapte utml. Zapte, ko es izmantoju, tīrā veidā bija pat ļoti skāba, bet tortē bija ideāla.
AtbildētDzēstPaldies ! Taisiishu ar citronu zapti. :)
AtbildētDzēstVēlu veiksmi un lai labi garšo!:) Priecāšos par atsauksmi, kā būs sanācis!:)
AtbildētDzēstSodas vietā var izmantot cepamo pulveri?
AtbildētDzēstJāatceras, ka cepamais pulveris satur 1/3 sodas, tādēļ tas jāliek attiecīgi vairāk. Konkrēti šai kūkai tomēr iesaku likt sodu, jo šī ir veca, klasiska recepte, un soda savu darbiņu darīs cepšanas laikā, bet, ja soda galīgi nav pieejama, to var mēģināt aizvietot ar cepamo pulveri.
DzēstSuperīga torte! Biskvīts ir vispar vienreizējs, jo nav sauss, gana pufīgs,ļoti garšīgs. Es tagad daudzas tortes cepjot izmantoju tieši šo biksvīta recepti. Paldies ;)
AtbildētDzēstMan arī patīk šis nesausais un garšīgais biskvīts! Un paldies par ideju, tiešām šo biskvītu var izmantot citām tortēm!:)
DzēstKlau, Kika, saki aptuveni - kādu glāzi Tu izmanto šajā receptē? Cik tās divas glāzes īsti sanāk?
AtbildētDzēstScorpse
Scorpse - sveika!:)
DzēstMani mērījumi vienai glāzei:
200g cukura;
250g skābā krējuma;
160g miltu.
Tātad, cepot Melno princi, šos mērījumus reizini ar divi. Lai veicas!:)
Vēlos cept šo kūku, tikai radās jautājums - ko īsti nozīmē 2 strīķētas tējk. sodas - ne vairāk par 2 tējk.? Un receptei der visparastākā soda?
AtbildētDzēstKūka izskatās burvīga :)
Strīķēta tējkarote sodas nozīmē, ka soda karotē ir bez kaudzes. Es parasti ņemu "uz aci", bet var darīt arī tā - karotē paņem sodu un ar nazi novelk no vienas karotes malas līdz otrai. Tādējādi sodas kaudzīte no karotes nokrīt nost un nu ir strīķēta tējkarote sodas:) Der visparastākā soda. Lai veicas kūkas cepšanā!:)
DzēstMīkla izdevās dievīga:)
AtbildētDzēstPutukrējums neputojas nepakam, tā kā par galarezultātu vēl nevaru ziņot:D
Ar tiem krējumiem tā mēdz gadīties, ka arī saldais krējums ar normālu derīguma termiņu negrib putoties. Tad jāpērk jauns. Lai veicas un lai kūka izdodas!:)
DzēstVairākkārt esmu cepusi šo kūku, visiem garšo, bet pati neesmu apmierināta ar biskvīta garšu, jo nevaru atrast labu kakao, kas dotu īsta kakao garšu, nu tādu šokolādīgu garšu. Nopirku Dabasdobē Peru ražotu bio-kakao, tas izrādījās gaiši gaiši brūns un garša - nu nekāda! Kurš būtu vislabākais kakao, kāda marka?
AtbildētDzēstEs izmantoju firmas VAN kakao pulveri ar kuģa zīmējumu uz paciņas, tas man nekad nav licis vilties, nopērkams Rimi un gan jau arī citos lielveikalos. Izskatās šādi: http://saulesjums.lv/kakao-van-75. Par bio-kakao nemāku teikt, neesmu izmantojusi. Lai veicas!:)
DzēstLiels paldies! Meklēšu!
DzēstJāsaka, ka arī VAN īsti nav tā garša, esmu pircis arī Gemosā-holandiešu ražojumu, bet.... Mans labākais atradums ir vācu- KRUGER Cocoa(250gr, uz paciņas kakao tasīte un priekšplānā šokolādes kūkas gabaliņš)- nupat Stokmanā iepirku, bet gan jau arī citur nopērkams!
DzēstNupat kā izcepu kūku pēc Jūsu receptes:)ko daru pirmo reizi mūžā:)
AtbildētDzēstbiskvīts sanāca ļoti gards,cik nu varēju sagaršot no maliņām:)vēl tik jāsasmērē ar putukrējumu un jāliek galdā:)Lielais paldies par gardo recepti:))
Patiess prieks, ka izdodas iedvesmot pagatavot kūku arī tos, kuri to dara pirmo reizi mūžā! Tā tik turpināt un lai labi garšo!:)))
DzēstSekojot receptei, sanāca ļoti laba - mitra, pufīga un garšīga! Paldies!
AtbildētDzēstPaldies par atsauksmi, priecājos!:)
DzēstŠo kūku cepu apmēram pirms gada un atceros, ka sanāca ļoti garda. Cepu pat uz vairākiem pasākumiem pēc kārtas, tagad izdomāju, ka atkal vajag izcept šo brīnumu, tādēļ pārlasīju receptes un komentārus. Par putukrējumu- zinu ka nav tā vecā klasika, bet manuprāt ļoti garšīgi un nekad nepievils "sintētiskais" putukrējums, nopērkams litra tetra pakā. Saputojās vienmēr stingrs, man arī tas garšo labāk, nekā lauku saldais krējums. Droši vien ka nav tas veselīgākais, bet kūkas nav jāēd katru dienu ;)
AtbildētDzēstKatram savs, man tomēr tuvāks īstais putukrējums:)
Dzēstkaads ir diametrs kūkai?
AtbildētDzēstRipas cepu 26cm lielā veidnē.
DzēstKūka sanāk tiešām laba , mana favorīte jau pusgadu. Cepot jau daudzas reizes , esmu pamainījusi nedaudz recepti un gribu padalīties savā pieredzē. Putukrējumam pivienoju saberztu biezpienu , kūka neliekas vairs tik trekna kā ar pliku putukrējumu. Zaptei izmantoju ķiršu ievārījumu, toties cukuru lieku tad mazāk gan biskvītiem, gan krēmam. Kakao lieku puspaciņu vai pat vairāk , jo tiešām prasās par kārtīgas šokolādes garšas. Cepu apm 25 min 200 grādos.
AtbildētDzēstCerams kādam var noderēt! !!!
Paldies par labojumiem, ir vērts izmēģināt! :)
DzēstVai mīklai sastāvdaļas ir uz vienu vai abām biskvīta kārtām?
AtbildētDzēstUz abām biskvīta kārtām :)
DzēstLaba diena!
AtbildētDzēstTuvojas dzimšanas diena un vēlējos arī cept sava mūža pirmo pašcepto kūku, bet man jautājums - kurš no saldajiem krējumiem ir pērkams/ putojams/ labs?
Vislabāk man patīk "Rasa", vēl "Tukuma", "Valmieras", "Smiltenes" un "Baltais" saldie krējumi ir labi.
DzēstĻoti garda kūka. Man bija 23 cm veidne, attiecīgi no sajauktās mīklas izcepu arī dažus keksiņus papīra formiņās. Un putukrējumu paņēmu 500g. Uz fikso savārīju ābolu-dzērveņu ievārījumu. Ātri, vienkārši un rezultāts ļoti gards. Noteikti cepšu vēlreiz.
AtbildētDzēstPaldies par atsauksmi! :)
DzēstSanāca arī man! Paldies par recepti :)
AtbildētDzēstIzmantoju brūkleņu ievārījumu, bet likās, ka ar ķiršu arī būtu gardi. Nākamreiz varbūt likšu nedaudz vairāk riekstu. Putukrējums sanāca labs - ar rasas 35% saldo krējumu.
Varbūt būtu vērts raksta komentārus integrēt rakstā vai pievienot būtiskāko zem tā, lai katram gatavotājam nebūtu viss jāpārlasa. Katrā ziņā šis tas bija noderīgs, piemēram, mērvienības, "strīķētā" nozīme u.tml. :)
agimelf - paldies par atsauksmi un ieteikumiem, padomāšu!:)
DzēstRecepte brīnišķīga!
AtbildētDzēstEs mēdzu pielikt klāt mīklai ruma esenci, kas dod vēl jauku piesitienu :)
Kika, varbūt vari ieteikt kādu labu pildījuma recepti ar iebiezināto pienu? No bērnības atceros, ka melnajā princī vienmēr iekšā bija tāds mīksts iebiezinātā piena krēms..mmm
Paldies par atsauksmi! Zinu, ka medus kūkai vārītu iebiezināto pienu sakuļ ar sviestu, bet precīzas proporcijas tagad nezināšu, jāmeklē. Veiksmi! :)
DzēstBravo!!! Paldies par vecu veco labo recepti.Pateicoties šim jaukajam blogam arī mans mazdēliņš ir ticis pie savas kūkas.Pagaidām viņš tikai noskatās kā visi ēd un uz nebēdu slavē šo gardumu.
AtbildētDzēstPaldies par atsauksmi! Lai mazdēliņš aug dūšīgi un nogaršo šo kūku nākamajā reizē! :)
DzēstSkābo krējumu ar kādu % labāk ņemt?
AtbildētDzēstMan šķiet, ka es izmantoju 25% skābo krējumu :)
DzēstNezinu kādēļ, bet man biskvīts saplaka un līdz ar to bija grūti sadalīt 2 daļās :( Visu daudzumos liku pēc receptes...
AtbildētDzēstLai pagatavotu iebiezinātā piena krēmu, ņem 200 g sviesta un 1 vārītā iebiezinātā piena bundžu (400 g) kopā saputu.
AtbildētDzēstmedus kūkai labākais krēms sanāk - svaigais siers(400 g) + kondensētais piens1 bundža (NEVARĪTS) + nedaudz sviests (apm.150/180g).
AtbildētDzēstLabdien,
AtbildētDzēstVai cukuru, kas paredzēts kūkas mīklas pagatavošanai var aizstāt ar medu?
Cepu šo kūku jau ilgus gadus,bet starp kārtām bagātīgi smērēju skābo krējumu,sakultu ar cukuru.Ļoti garšīgi!
AtbildētDzēstSveika Kika!
AtbildētDzēstJau gadiem izmantoju šo recepti Melnā prinča cepšanai. Garša tiešām kā bērnībā. Virsu gan dekorēju ar tumšās šokolādes-saldā krējuma glazūru un pa virsu uzberu šokolādes skaidiņas. Tad tā kļūst īpaši šokolādīga un garšīga.
Liels paldies par recepti!
Luzija