Šo ļooooti garšīgā krēma garšu es atceros no savas bērnības, kur gandrīz katros lielākos (un arī mazākos) saietos (jubilejās, kāzās, bērēs, arī tā laika ēdnīcās un kafejnīcās) tika pasniegts šis gardums un, protams, ar neiztrūkstošo dzērveņu ķīseli. Kad reiz ciemojāmies pie vīramammas, viņa mūs uzcienāja ar šo krēmu, un tas garšoja gluži tāpat kā manā bērnībā! Tādu recepti grēks atstāt aizmirstībā, tāpēc tai ir vieta šajā blogā:)
Un, starp citu, šis ir lielisks veids, kā izmantot no zefīru gatavošanas pārpalikušos olu dzeltenumus.
No vīramammas dabūtajā oriģinālreceptē minētie daudzumi mūsu ģimenei ir par maz, jo krēms pazūd tiešām ātri, bet iesākumam varat pamēģināt gatavot pusporciju (ar 2 olu dzeltenumiem). Te rakstu daudzumus dubultporcijai, jo man bija jāizlieto visi 4 olu dzeltenumi.
Sastāvdaļas:
Krēmam:
4 olu dzeltenumi
300ml piena
170g (~7-8 ēd.k.) cukura
40g (~4 ēd.k.) kakao pulvera
15g (viena paciņa) želatīna
400ml (2 paciņas) saldā krējuma
~2-3 ēd.k. cukura
Ķīselim:
100g dzērveņu
400ml ūdens
50g cukura
15g (~ 1 ēd.k.) kartupeļu cietes
Krēma pagatavošana:
Želatīnu pārlej ar mazu ūdens daudzumu un uzbriedina. Pienu liek vārīties, kad tas uzvārās, noņem no uguns.
Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pievieno kakao pulveri un, turpinot kult ar mikseri, iemaisa pienu. Bļodai jābūt diezgan lielai, jo masa šļakstīsies. Želatīnu izkausē (var ūdens peldē, es to darīju pa tiešo uz uguns) un pielej olu-piena masai. Masu atdzesē. Kamēr masa dziest, sakuļ putukrējumu no saldā krējuma un cukura. Tiklīdz olu-piena masa sāk recēt, tajā iemaisa putukrējumu. Masu lej deserta trauciņos (es izmantoju pāris kēksu veidnītes ar dekoratīvo apakšu+bļodiņu+tartes veidni) vai dziļā kantainā traukā un liek ledusskapī sastingt. Ēst var jau pēc pāris stundām.
Padoms:
Ir ļoti jāvaktē tas brīdis, kad pievienot putukrējumu - ja pievienos par ātru, krēms noslāņosies, ja par vēlu - saies kunkuļos. Var želatīna masu nedaudz paturēt ledusskapī, lai ātrāk sabiezē, bet visu laiku ir jāskatās - tikko sāk manāmi recēt (veidoties un sabiezēt recekļaina masa), tā lēnām jāiemaisa putukrējums. Pirmajā reizē man krēms neizdevās, jo noslāņojās, otrajā reizē gatavojot pusporciju, želatīna masu liku ledusskapī, viss sanāca kā vajag, trešajā reizē arī viss izdevās, jo masa sāka recēt, kad biju pabeigusi kult putukrējumu un uzreiz maisīju to masā.
Ķīseļa pagatavošana:
Katliņā ielej ūdeni un ieber noskalotas un attīrītas dzērvenes, uzvāra. Iegūto šķidrumu kopā ar ogām izkāš caur sietiņu, ogas saspaida. Man siets nebija ļoti smalks, tāpēc masā tika arī nedaudz dzērveņu sēkliņu, bet tās īpaši netraucē. Izkāsto šķidrumu vēlreiz liek uz uguns, un kad tas sāk vārīties, pievieno nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātu kartupeļu cieti. Visu izmaisa un noņem no uguns. Virsu apkaisa ar cukuru un liek atdzesēties. Ķīselis ļoti ātri ir gatavs un ar šādu cietes daudzumu sanāk vidēji šķidrs, ideālā konsistencē pie krēma.
Dziļā šķīvī vai deserta trauciņā ieliek kakao krēmu (ja tas bija kantainā traukā, to vispirms sagriež četrstūrīšos), tam pielej atdzesēto ķīseli un pasniedz.
Rezumē:
Kā meita teica - "mmm, ņamma"!:) Nu ko te daudz piebilst, šis burvīgais deserts ir jānogaršo visiem, kuri ir tā cienītāji, jo pašu gatavots tas ir nežēlīgi garšīgs un ja vēl klāt dzērveņu ķīselis (no mammas lasītām dzērvenēm), tad - ideāls salikums! Ķīseļa skābums ideāli kontrastēja ar krēma šokolādīgo saldo garšu, bet krēmu var ēst arī vienu pašu. Vasarā te ļoti labi iederētos sablenderētu ogu mērce.
Mēs ar meitu krēmu ēdām kopā ar ķīseli, vīrs deva priekšroku tikai krēmam (bet viņam vispār ķīseļi negaršo), toties mazais brālis gan ar neizpratni un izbrīnu lūkojās uz šo deserta konsistenci, jo viņam tas bija kas jauns, un pagaršot viņš tā arī neuzdrošinājās:)
jā šitais ir arī mans mīļakais saldai, jau no skolas laikiem... gardi.... bet vai nevar kādreiz ielikt arī kā pagatavo to kakao ķīseli, ko ēd ar pienu, viņš tāds biezs un staipīgs..... nezinu kā īsti sauc un nekur nevar recepti atrast... paldies...
AtbildētDzēstPati neesmu gatavojusi, bet, šķiet, mamma gatavoja, jo recepti atradu savā vecajā kulinārijas kladē. Cerams, ka būs īstais:
DzēstKakao ķīselis
30-35g kakao pulvera
4-5 ēd.k. smalkā cukura
500g piena
500g ūdens
2 ēd.k. kartupeļu vai kukurūzas cietes
Kakao pulveri samaisa ar cukuru un maisot pamazām pielej karstu pienu. Visu uzvāra un masai pievieno kartupeļu cieti, kura iejaukta vārītā atdzesētā ūdenī. Pasniedz ar pienu. Atsevišķi pie ķīseļa pasniedz ievārījumu, džemu vai augļu sīrupu.
Lai veicas!:)
Es šādu šad tad ēdu vienā jaukā ēdnīcā.
AtbildētDzēstLS 0.40 par porciju.
Garšīgs.
Tad jau ir vērts pagatavot mājās!:)
DzēstIzcili! Viss sanaaca taa, kaa jaabuut. Jau otro reizi nedeeljaa gatavoju. :) Paldies par recepti!
AtbildētDzēstUz veselību!:)
DzēstAi.. draudzene sho piektdienu nak tuset pie manis. Vina ne no Latvijas. (Balkanu meitene). Ir zupa, salati un "galvenais" ediens jau galva, ko pasniegt vakara. Bet ar desertu buksejas man. Shitais ir istais! Bet bailes... man ar tiem desertiem ka ar krievu ruleti..Plans B - tostermaizes ar ievarijumu. :-D
AtbildētDzēstTaisisu ceturtdien. Ja mazums nesanak (man trapa lode denina), ir 24 st. laiks vel glabt situaciju.
Tura ikskus!
Urra! Sanaca. Nu bika bija panikas momenti virtuve bet plans B nav vajadzigs.
AtbildētDzēstPirmo reizi variju dzervenu kiseli un sanaca pa pirmo!
Kartupelu cietes vieta liku kartupelu miltus.
Starp citu - ir kada atskiriba starp shiem diviem? Vai tikai nosaukuma, un lai mulsinatu pratus cilvekiem, ka man?
Pirmo putukrejuma porcija nacas izsviest lauka, jo saputojas pilniga garam, sanaca tads "plaks" vien. Nav ne jausmas, kas bija par vainu (produkts it ka svaigs, un to nedaru tak pirmo reizi)
Labi, ka bija vel papildus nopirkts.
Tad man zelantins likas nerece vispar. Piegazu vel pacinu. Saleju glazes.
Sorit no rita skatos - ir! krems ka krems. Tik biku noslanojies. Bet loti biku. 1/4 dala tumsa parejais forsa gaisi bruna krasa. Nonemam testu - Njammmmm!!! Nevaru sagaidit vakaru!
PALDIES KIKA!
Sveika!
DzēstKartupeļu milti ir tas pats, kas kartupeļu ciete, tā kā starp tiem nav nekādas atšķirības. Savukārt kukurūzas ciete un kukurūzas milti gan ir divas atšķirīgas lietas, te vari nedaudz palasīt->
http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kukuruzas-milti-vai-kukuruzas-ciete/
Par putukrējumu - arī man ir gadījies nesakult, kaut arī krējums ir ar normālu termiņu. Tā vienkārši dažreiz notiek:)
Nu interesanti Tev ir gājis, bet ja rezultāts izdevās, tad tas ir pats galvenais, ieguvi jaunu pieredzi, un nākamreiz jau varēsi visu pagatavot bez uztraukumiem!:)))
Kā draudzenei patika saldais?
Galvenais ir nebaidīties no eksperimentiem, jo kā Tu zināsi, vai Tev izdosies, ja nepamēģināsi?:) Nebaidies arī turpmāk, un Tev izdosies!:))
Paldies par gardām un vienkāršām receptēm.
AtbildētDzēstPamēģināju šo saldo ar uztaisīt, pat nedomāju ka man sanāks. Bet sanāca ar pirmo reizi. Paldies.
Apsveicu un priecājos! Tā turpināt!:)
DzēstSveika Kika! Milzīgs paldies par recepēm......Pirmo pamēģināju Cielaviņu,sanāca fantastiski garsīga......Tad nāca kārta kakao kremam.....nu ka jau pirmir kucēni....noslāņojās,bet tik un tā ar gardu muti noedām....
AtbildētDzēstPaldies par atsauksmi! Arī man pirmajā reizē kakao krēms nesanāca, taču es ticu, ka nākamajā reizē Tev sanāks!:)) Lai veicas!:)
DzēstSveika!
AtbildētDzēstTiko sagatavoju ar meitiņu:) Noslāņojies gan ir, bet brīnumgards tikuntā.:) Tikuntā nesaprotu kad tas receklis sāk veidoties. Sanāk, ka visu laiku jāmaisa un uz viņu jāvaktē:)
Jā, šis gardums prasa uzmanību:) Putukrējums jāiemaisa, tiklīdz masa sāk manāmi sarecēt. Lai veicas arī turpmāk!:)
DzēstPaldies par recepti,beidzot atradu.Tas saldais mans milakais aceros ednica krievu laika vareja nopirkt.Tagad gatovosu saviem berniem:)
AtbildētDzēstJā, tas ir TAS gardums!:)) Lai veicas gatavošanā!:)
DzēstO, mēģinām! paldies par recepti
AtbildētDzēstLai veicas!:)
DzēstLiels paldies par receptēm, šī bija pati pirmā man no šīs lapas. Viss izdevās! Un bija super gardi!!! Lai gan bija kaut kāds lētais želatīns, kas nemaz netaisījās želēt, pievienošanas brīdi uz dullo notrāpīju perfekti, nekas nenoslāņojās. Sastigt gan nesastinga līdz galam, no formiņām krāmēju ar karoti laukā, bet man pat patika, konsistence sanāca ļoti maiga un krēmīgi gaisīga. Domāju, ka citreiz taisot ar labu želatīnu provēšu par pāris gramiem samazināt tā daudzumu, dikti jau gribētos atkārtot to līdz galam nesaželējušo konsistenci.
AtbildētDzēstInguna - paldies par atsauksmi! Prieks, ka patika! Interesanti, ka Tev patīk tieši tāda konsistence, bet katram jau savs!:))
DzēstSanāca ideāli:) Es gan pieliku vairāk želatīna, jo sākumā likās, ka negrib recēt. Viens no mīļākajiem saldajiem, arī vīriņš priecīgs:) Paldies:)
AtbildētDzēstPrieks, ka izdevās!:)
DzēstMūsu lielajai saimei šis krēms tiek tapināts no šādām sastāvdaļām:
AtbildētDzēst1l ūdens
1,5l lauku piena
0,5l saldais krējums
100g želatīna
cukurs, vaniļa un citas piedevas.
Mūsdienās gan jāuzmanās ar kakao kvalitāti, jo no dranķīga kakao garša kā no tā sauktās ''teļa kafijas''
Ko krēmā maina olu dzeltenumi?
Tā kā es neesmu gatavojusi citus krēmus, nevaru pateikt atšķirību starp krēmu ar olu dzeltenumiem un bez. Bet tas ir labs iemesls pamēģināt:)
DzēstBernibas garsa,mmmm... Jau vairakus gadus pec kartas sis mums ir ZSvetku ipasais saldumins. Paldies par burvigo recepti!
AtbildētDzēstPaldies par atsauksmi! Prieks, ka izdodas atjaunot tik ļoti svarīgo bērnības garšu! :)
DzēstPaldies!!! Viss, ko es no Tavām receptēm taisu, sanāk vnk ideāli garšīgs. Vīrs brīnās, kur man kulināra talants pēkšņi radies.:) Neskatoties uz sliktu želatīnu, kas nebrieda un pieredzes trūkumu, man pat nenoslāņojās nekas. No atlikušajiem olu baltumiem vēl bezē uzmeikoju. Arī Tavi zefīriņi sanāca super labi pagājušā reizē.
AtbildētDzēstPaldies par jauko atsauksmi, prieks, ka jums ar vīru garšo! :) Tā tik turpināt! :)
DzēstPaldies par bērnības garšas recepti, izdevās ar pirmo un laiku arī daudz neaizņēma. Pazuda krēms pāris acu mirkļos, pat saldumu neēdāji nenoturējās - ķīselis vien palika :). Kaspars
AtbildētDzēstSveiks, Kaspar! Priecājos, ka izdevās atjaunot bērnības garšu, paldies par atsauksmi! :)
DzēstJāsaka MILZĪGS PALDIES par recepti!!!! Arī manas bērnības atmiņas saistās ar šo desertu. Tā kā neesmu baigā pavāre un ēst gatavotāja, tad domāju, ka pirmajā reizē droši vien nesanāks, bet sanāca un supergards!!! Rīt likšu galdā Norvēģijas paziņām.
AtbildētDzēstĶīseli gan es gatavoju no saldētām avenēm, jo dzērvenes neizdevās šejienes veikalos atrast.
Paldies par sirsnīgajiem vārdiem, liels prieks, ka Norvēģijas paziņām bija iespēja nogaršot šo lielo gardumu! :)
DzēstPaldies par gardo recepti. Man diemzel sameta kunkulus-tatad par velu pieliku putukrejumu,bet izskatijas visu laiku skidrs ka zupa,nekadu atskiribu nemaniju. Es kunkulus izkulu ar mikseri un rezultats bija super. Varbut kadam noder si informacija:-).Visu var saglabt! Sodien edam ar viiru gardam mutem,nam,nam. No 4 dzeltenumiem man sanaca 6 porcijas(liku videji lielos traucinos).Paldies,Kika!
AtbildētDzēstFlower - liels paldies par komentāru, šī informācija noteikti noderēs, ja gadījumā krēms izveidos kunkuļus- viss vēl ir glābjams! Paldies un veiksmi turpmāk! :)
DzēstŠodien atklāju šo blogu un jūtos tik priecīga un iedvesmota! Rabarberu plātsmaize jau dziest, bet tagad metu acis uz šo bērnības kārumu. Svaigas dzērvenes dabūt man šobrīd ir problēma, bet domājams, ka būtu labi arī ar saldētām, vai ne?
AtbildētDzēstSveika, Dace! Paldies par labajiem vārdiem. Droši var izmantot saldētas dzērvenes! Vēlu veiksmi! :)
DzēstPaldies, viss sanāca perfekti, protams ar visiem knifiņiem - par ledusskapi, super...
AtbildētDzēstPaldies, Saule par atsauksmi! :)
DzēstPaldies par recepti, sanāca ļoti garšīgi, tikai nākamreiz jāpievieno vairāk cukura. Mans itāļu vīrietis ar novērtēja krēmu. Viņš ēda tāpat, jo es uztaisīju upeņu ķīseli. Viņam ķīseļi ne visai. Nav pieradis :D
AtbildētDzēstPaldies par recepti! Putukrējumu iemaisīju, kad bļodas malās jau bija srecējis krēmiņš. Iekūlu ar mikseri un sanāca perfekti.
AtbildētDzēstSveika Kika :)
AtbildētDzēstMeklēju šo recepti, jo sakārojās salda nostaļģija. Google kā reiz izmeta jūsu lapu. Palasot, sapratu, ka šis būs īstais! :)
...un sanāca ar! Tiesa, nedaudz par ātru iemaisīju putukrējumu, nācās biki pakult lai tas vienmērīgi iejaucas kopējā masā, tad (lai nenoslāņotos) ar karoti maisīju tik ilgi kamēr želatīns sāk biezēt.
Paldies! Noēdos gardu muti... :)
Liels paldies par recepti! Viss izdevās ļoti labi - visvairāk baidījos, vai notveršu mirkli, kad sāks veidoties recekļi, bet viss labi - putukrējumu pievienoju, kad jutu, ka masa sāk palikt mazliet biezāka. Ļoti, ļoti gardi!
AtbildētDzēst