Gatavojot šos zefīrus, nonācu pie secinājuma, ka mājās var pagatavot praktiski jebko, vajadzīgs tikai gribasspēks un... laba recepte!:) Kad pagājušonedēļ saņēmu pastkastītē jaunāko Dienas ēdienu numuru, biju sajūsmā par ilgi meklēto zefīru recepti, jo zefīrs šokolādē ir mana vīra mīļākais našķis. Turklāt vīram šajās brīvdienās bija dzimšanas diena un šī recepte bija tieši laikā, lai pagatavotu vīra dzimšanas dienas pārsteigumu.
Ar recepti dalījās Inga Cīrule, restorāna Kaļķu vārti pavāre. Dienas ēdieni 15.februāris (2012).
Sastāvdaļas:
4 olu baltumi
450g cukura
20g beramā želatīna (vai 13 želatīna plāksnītes)
70ml ābolu sulas
150ml ūdens
3g citronskābes (vai sula no 1 citrona)(es izmantoju citronskābi)
16g vanilīna cukura (es izmantoju 1 tējk. bez kaudzes vaniļas cukuru)
Panēšanai:
Auzu pārslas, žāvētas dzērvenes, pistācijas, žāvētas cidonijas, mandeles
Mans variants - ūdens peldē kausēta tumšā šokolāde
Pagatavošana:
1.Želatīnu ieber bļodiņā un pārlej ar siltu ūdeni. Atstāj, lai uzbriest.
2.Katliņā ieber cukuru, pielej ūdeni un liek uz vidējas uguns vārīties. Maisa, līdz cukurs izkūst, pēc tam var nemaisīt. Kad cukura sīrups uzvārās, to turpina vārīt 5-7 minūtes (es vārīju 5min). Pēc tam ņem nost no uguns. Cukura sīrupu nedrīkst pārvārīt, jo tad izkausētais cukurs atkal sāks no jauna kristalizēties un vajadzēs pieliet vēl ūdeni.
3.Kamēr cukura sīrups vārās, bļodā iesit 4 olu baltumus un ar mikseri sakuļ, līdz izveidojas stingras putas - tā, lai, apgriežot bļodu otrādi, olas baltums nekrīt laukā. Putojot olbaltumu, tam pievieno vanilīna cukuru (es - vaniļas cukuru).
4.Uzbriedināto želatīnu ieliek katliņā, pievieno ābolu sulu (sulas vietā var izmantot arī ābolu biezeni vai dažādus ogu sīrupus, piemēram, aveņu) un liek uz mazas uguns. Izkausēto želatīnu nedrīkst vārīt, jo pārvārīts tas vairs tik labi nesastindzinās ēdienu.
5.Cukura sīrupu izkāš caur sietu, lai tajā nebūtu nekādu gruzīšu (man bija nedaudz kristalizējies).
6.Uzputotajam olbaltumam lej klāt izkausēto želatīnu un ar mikseri sakuļ viendabīgā masā.
7.Turpinot kult, masai pievieno citronskābi. Tās vietā var izmantot arī svaigi spiestu citronu sulu, bet tad, lai piedotu zefīriem skābumu, sula jālej diezgan daudz (no vesela citrona), līdz ar to palielinās šķidruma daudzums masā un zefīrs var tik labi nesaželēt.
8.Pēc tam masai pielej karsto cukura sīrupu (es lēju pamazām, katru porciju kārtīgi samaisot ar mikseri).
9.Bļodu ar zefīra masu ieliek lielākā bļodā, kurā iebērti ledus gabaliņi vai sabērts sniegs, un turpina ar mikseri kult kādas 10min (es kūlu 10min), līdz masa atdziest un sabiezē. Ledus vai sniegs masu ātrāk sabiezēs.
10.Uz paplātes uzliek pergamentu. Sakulto masu iepilda konditorejas maisiņā un ar piltuvi izspiež nelielus zefīra aplīšus (4-5cm diametrā).
11.Izspiestos zefīriņus pārkaisa ar pūdercukuru un atstāj uz diennakti, lai apžūst.
12.Apžuvušie zefīri visdrīzāk būs pielipuši pie pergamenta papīra, tāpēc, lai tos dabūtu nost, ar nazi pabrauc zem tiem un noceļ nost. Iegūtās zefīra pusītes ar lipīgo pusi salipina kopā, iegūstot apaļu zefīriņu.
13.Ja grib, zefīru var panēt, apviļājot sablendētās auzu pārslās (tās pirms tam pannā apgrauzdē), dzērveņu vai cidoniju pulverī (žāvētas dzērvenes vai cidonijas sablendē), samaltās pistācijās, karamelē vai šokolādes skaidiņās. Zefīru var arī pārliet ar kausētu šokolādi, tā iegūstot klasiskos zefīrus šokolādē.
Pavāres padomi:
Ja mājās nav konditorejas maisiņa un piltuves, iegūto zefīra masu var vienkārši ieliet dziļākā traukā, atstāt, lai apžūst un sacietē, pēc tam sagriezt gabaliņos.
Tā kā zefīri gatavoti no olas baltumiem, tos nevajadzētu glabāt ilgāk par nedēļu (vislabāk glabāt ledusskapī), kaut gan pavāre teic, ka par to nav jāuztraucas, jo parasti zefīri mājās nemaz tik ilgi nestāv. Parasti tie tiek noēsti jau pirmajā dienā.
Veģetārieši, kas nelieto želatīnu, tā vietā var izmantot arī agaru (no jūras aļģēm iegūtu želējošu vielu). Tikai atšķirībā no želatīna, ko kausējot nedrīkst uzvārīt, agars obligāti jāuzvāra, citādi tas nesaželēs.
Rezumē:
Ar šo recepti ir tā - neko pielikt, neko atņemt! Ideāla recepte mājās gatavotiem zefīriem, kuri garšo gluži kā Laimas baltie, pufīgie zefīri, garša praktiski identiska! Un mani neizbiedēja pat darbošanās ar želatīnu, kuru es tikai pamazām mācos lietot. Vīrs, kurš ir īsts zefīru fans un pazinējs, kā vienīgo trūkumu minēja pārāk lielu skābumu, kuru var labot, samazinot citronskābes daudzumu, tomēr es iesaku to samazināt varbūt par gramu, ne vairāk, jo, manuprāt, skābums te ir tieši laikā.
Runājot par gatavošanas procesu, lūk, kā man gāja:
Par ledu es biju piemirsusi, tādēļ vīrs ar lielo bļodu tika nosūtīts atbildīgā uzdevumā pēc sniega, kurš veiksmīgi pildīja savu atdzesēšanas funkciju (labi, ka ir ziema un sniegs!):)
Polietilēna maisiņš ar piltuvi veiksmīgi saplīsa, savukārt špricīte bija kaut kur noslēpusies, tādēļ nu jau ātri želējošo masu izliku ātri atrastajā tartes veidnē, kuru ieliku ledusskapī, savukārt pāri palikušo masu ar karotes palīdzību piciņās izliku uz cepampapīra un atstāju nožūt istabas temperatūrā. Nākamajā rītā ledusskapī turētā masa bija ideāli saželējusi un uz tās bija viegli izspiest figūras ar piparkūku formiņu palīdzību, savukārt istabas t'c atstātā masa bija lipīgāka, ķepīgāka un grūtāk nāca nost no papīra, tādēļ iesaku zefīru masu turēt ledusskapī. Izspiestās figūriņas aplēju ar šokolādes svītriņām un dažas iemērcu šokolādē pavisam. Virsū uzkaisīju sasmalcinātas vafeles.
Zefīri ir ļoti garšīgi arī bez piedevām, tomēr vīram vislabāk garšoja ar šokolādes svītriņām, bet mums ar meitu - zefīri šokolādē. Ja gatavo lielu daudzumu zefīru (ciemiņiem, piem.), visvienkāršāk būs darīt tā - saliet veidnē, kurā ielikts cepampapīrs (papīru plānā kārtā var nokaisīt ar pūdercukuru vai ar sasmalcinātām vafelēm, tad masa vieglāk no tā nāks nost), atstāt ledusskapī līdz rītam, tad ar papīru izņemt no trauka, apmest otrādi, sagriezt rombiņos vai kvadrātos un visiem gabaliņiem pārliet pāri šokolādes svītriņas.
Katrā ziņā šo recepti ir vērts atkārtot un es to noteikti darīšu, turklāt patīkami arī tas, ka zefīrs satur maz kalorijas un pēc tā ēšanas nav smaguma sajūtas. Piebildīšu, ka visi zefīri tika noēsti nākamajā dienā un bija pat mazuma sajūta:)
P.S.Uzklikšķinot uz pagatavošanas procesa bildes (zemāk), tā palielināsies.
Super, ka kāds jau ir izmēģinājis šo recepti! Arī es atvēru Dienas Ēdienus, noelsos un nodomāju, ka to noteikti vajag izmēģināt. Bet atliku uz vēlāku laiku, jo nebija īsti pārliecības, ka tiešām būs tik labi. Tu mani pārliecināji :)
AtbildētDzēstEsmu ļoti priecīga par šo Ingas Cīrules recepti un priecājos, ka izdodas iedvesmot un pārliecināt arī citus:) Par šo recepti man bija skaidrs, ka jāizmēģina tūlīt pat:) Vēlu veiksmi! Garšīgs rezultāts garantēts!:)
DzēstPaldies, ka padalījies ar recepti. Izskatās TIK LABI. :) Šo man ar noteikti būs jāizmēģina.
AtbildētDzēstPaldies, ņem par labu! Un noteikti izmēģini, ir tā vērts!:)
DzēstPaldies par recepti, man ļoti garšo zefīrs, bet tādēļ, ka nedzīvoju LV, reti pie viņa tieku. Tagad varēšu gatavot pati, ņjamm!
AtbildētDzēstVardite - sveika!:) Vēlu veiksmi gatavojot šo gaisīgo gardumu!:)
Dzēstpaldies par recepti un izsmeļošo aprakstu. izdevās ļoti garšīgi :)
DzēstKolosāli! Paldies par atsauksmi!:)
DzēstO! tagad es ar nepacietību gaidīšu Valentīndienu, lai varu ar šādām sirsniņām pārsteigt savu mīļoto...;)
AtbildētDzēstpaldies, ceru,ka izdosies ;)
prieks,ka nav vajadzīga cepešplīts. mana veiksmīgi ir nobrukusi, bet šos zefīrus noteikti izmēģināšu. ;) tencinu.
desu_maize - nav pat jāgaida Valentīndiena, izmēģini jau tagad! Tev noteikti izdosies!:) Zem etiķetes "Bez cepšanas" atradīsi arī citus gardumus, kuru pagatavošanai nav nepieciešana cepešplīts:) Lai veicas!
DzēstPaldies par recepti!
AtbildētDzēstIzmēģināju un sanāca PERFEKTI!
Priecājos līdzi!:)
DzēstSveika! :) No ābolu siera kūkas gatavošanas stāv lielā DanSukker cukura sīrupa pudele un nezinu, kur to likt, - vai var izmantot to? Cik daudz? Un vai arī jāvāra?
AtbildētDzēstPaldies jau iepriekš, lielisks blogs, Kika! :)
Sveika! Uz pudeles rakstīts, ka sīrupu var izmantot konditorejas izstrādājumos, kā arī cukura vietā ēdieniem un dzērieniem. Arī zefīriem vari izmantot šo sīrupu (~575ml vai ~600g), jādara visu kā receptē, arī jāvāra:) Lai veicas, un ieraksti, kā sanāca!:)
DzēstPaldies par jaukajiem vārdiem!:)
Vispār jau - nav tiesa par tām ccal :) Jā, tauku (protams, ja bez šokolādes) zefīros praktiski nav, bet toties cukurs...ogļhidrātu ka mudž!! ;)
AtbildētDzēstEs taisīju no otra gala pirmais bija kakao krēms un no palikušjiem olu baltumiem zefīrs. Liekas baisi sarežģīti tie zefīri, bet īstenībā elementāri, un sanāca SUPER! Es esmu skābummīle, bet man tomēr tie 3 g citronskābes šķiet bija mazliet, mazliet par daudz, citreiz mēģinātu likt 2,5 vai 2g.
AtbildētDzēstKatrā gadījumā milzu paldies, par skaidrojumiem, piebildēm, komentiem pie receptēm, tas ļoti palīdz saprast kā un ko labāk darīt, lai viss izdotos.
Inguna - paldies par atsauksmi, priecājos, ka izdevās un ka komentāri un piebildes palīdzēja!:)
DzēstVisas receptes vienkārši super! Nezinu pat ar ko sākt! :) Paldies!
AtbildētDzēstSāc ar vienu, gatavo visu dienu!:D Lai veicas un paldies!:)
DzēstLiels Paldies par recepti - sanācā ļooti garšīgi! :))Ar šokolādi vispār - mmmm...! :))
AtbildētDzēstPaldies par atsauksmi! :) Jā, ar šokolādi - ideāli! :)
DzēstPaldies, par recepti. Shodien izmeginaju, sanaca fantastisku garshigi, galvenais ka pagatavoshanas process ir atrs un vienkarsh, rezultats pasakaini garshigi zefiri. Paldies, Liga :)
AtbildētDzēstLīga, paldies par atsauksmi, prieks, ka garšoja! :)
DzēstPaldies! Tieši šodien uzsniga sniegs un rīt ir Valentīndiena, visi apstākļi sakrita, lai izmēģinātu recepti un viss sanāca, neskatoties uz to, ka steigā pieļāvu kļūdu un uzbriedināto želatīnu ieliku karstajā sīrupā un tam visam klāt pievienoju ābolu sulu. Bažījos, ka nesastings, bet viss sanāca lieliski! Paldies!!
AtbildētDzēstPaldies, prieks, ka izdevās lielisks Valentīndienas gardums! :)
DzēstSveika, Kika. Man ir liels prieks, ka ir tik radosi cilvecini ka tu. Esmu pavare, ar 11 gadu pieredzi un nedaudz ari konditore, bet nekad neesmu saskarusies ar zefira pagatavosanu, bet ka, jau tauta saka, kad pienak ta pirma reize. Nolemu pameginat tavu brinisko recepti un tu zini, man ta ir iekritusi sirdi, kas notiek loti reti ar mani, jo pati esmu radosa, ar idejam bagata butne un mani parsteigt nu praktiski ir gruti. Bet tu to izdariji. Un tapec, es no visas sirds tev novelu labus un tik pat radosus panakumus. Es tev lieku treknu desmitnieku, un topa pirmo vietu, jo recepte ir lieliska. Super, paldies tev, un, lai vecas. Ar cienu, Marina.
AtbildētDzēstSveika, Marina! Esmu patiesi aizkustināta par Taviem vārdiem, tie dod spēku doties tālāk un stimulu darboties! Liels paldies un veiksmi arī Tev turpmāk! :)
DzēstKā jums izdevās tik smuki izmērcēt šokolādē? Kā tieši kausējāt šokolādi un kā mērcējāt/lējāt virsū? Zefīri man sanāca gardi, bet ar šokolādi nofeiloju :(
AtbildētDzēstVai, sablendējot žāvētas dzērvenes, tiešām sanāktu pulveris? Man šķiet, ka sanāktu ķepīga masa, ne?