Lapas

svētdiena, 2012. gada 4. novembris

Ātrā ābolu rulete

Šī ātri pagatavojamā un, nenoliedzami, fantastiski garšīgā ābolu rulete šogad Kikas virtuvē gatavota jau neskaitāmas reizes. Es pat uzdrošinos apgalvot, ka šis ir viens no maniem rudens sezonas labākajiem atklājumiem. Kāpēc? Jo kad pirms ilgāka laika pirmo reizi mūžā pamēģināju gatavot ruleti, kura nesanāca, atmetu visa veida ruletēm ar roku. Šis gardums mani uzrunāja ar to, ka pildījums cepas kopā ar mīklu, kuras proporcijas ir ļoti viegli iegaumējamas, turklāt rulete ir gatava 15 minūtēs! Nu esmu tik ļoti iedvesmota, ka nākamajā vasarā, kad būs pieejamas svaigas vietējās ogas un augļi, mācīšos cept arī sarežģītākas ruletes:)



Recepti SAPā ielika lana, ņemta no šejienes. Tā kā pie manis ciemos atbrauca māsīca Anna, kura bija arī fotogrāfes lomā, bildēs redzamā rulete tapa par godu viņai. Receptei pievienoju savu iemīļoto vaniļas cukuru, un pildījumu skābumam nedaudz papildināju ar ābolu-brūkleņu ievārījumu. 

Sastāvdaļas:
4 olas
4 ēd.k. cukura
4 ēd.k. miltu
1 tējk. vaniļas cukura
4 ēd.k. eļļas (izmantoju rapšu)
Maza šķipsniņa sāls (olu baltumiem)
Nedaudz citrona sulas (olu baltumiem) pēc izvēles; es neliku
4-5 lieli āboli
Mazs gabaliņš sviesta ietaukošanai
Pāris ēd.k. ābolu-brūkleņu ievārījuma
Pūdercukurs pārkaisīšanai
Var pievienot rozīnes, kanēli
Dekorēšanai var izmantot kausētu šokolādi

Pagatavošana:
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem un ievieto lielā bļodā, dzeltenumus ieliek mazākā. Olu baltumiem pieber mazu šķipsniņu sāls un ar mikseri sakuļ biezās putās. Putām jābūt tik stingrām, lai, bļodu apgāžot otrādi, tās nekristu ārā no bļodas. Tad pa vienai karotei ieputo cukuru.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem.
Olu dzeltenumus nedaudz sakuļ ar dakšiņu un ar karoti iecilā mīklā. Var tos iekult ar mikseri.
Pēc tam mīklai pa vienai karotei pievieno miltus, katru karoti kārtīgi iecilājot mīklā, tad vaniļas cukuru, visbeidzot atkal pa vienai karotei iecilā eļļu.
Lielajā dziļajā standarta cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru, kuru ietauko ar sviestu.
Ābolus nomizo un sarīvē uz skaidiņu rīves, tos liek cepamajā papīrā, un tiem pa virsu pārlej mīklu. Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 20-25 minūtes (man - precīzi 15 minūtes). Mīklas gatavību pārbauda ar kociņa palīdzību.
Gatavo ruleti ņem ārā no cepeškrāsns un izgāž otrādi uz tīra dvieļa ar mīklas pusi uz leju (tā, lai ābolu kārta ir virspusē). Vēl karstajai ruletei uz ābolu kārtas plānā kārtiņā pārziež ābolu-brūkleņu ievārījumu. Ruleti uzreiz satin un noliek atdzesēties. Atdzesētai pārkaisa pūdercukuru un pasniedz.

Atcerieties! 
Bļodai, kurā kuļ baltumus, jābūt tīrai un sausai, un olbaltumiem nedrīkst būt klāt ne kripatiņas dzeltenuma! Lai olu baltumus vieglāk sakult, tiem pieber mazu šķipsniņu sāls. Tas attiecas uz visām kūkām, kurām nepieciešamas biezās putās sakulti olu baltumi.

Rezumē:
Tā kā šai mīklai netiek pievienots cepamais pulveris vai soda, mīklas pufīgumu rada sastāvdaļu iecilāšana kopā ar gaisu, tādēļ mīkla ir tik gaisīga un viegla.
Šī rulete man sanāca jau ar pirmo reizi un tās garša bija neatkārtojama! Gaisīgs, maigs, no lauku olām gatavotais skaisti dzeltenais biskvīts ideāli saderēja ar skābeno rīvēto ābolu un brūkleņu ievārījuma kombināciju. Un pārkaisītais pūdercukurs izskatās gluži kā nesen uzsnigušais sniedziņš:) Rulete ir ļoti ātri pagatavojama, sastāvdaļas parasti ir mājās, tā pati kūst uz mēles un ir ļoti, ļoti garšīga! Nu vienkārši lieliska rulete! Noteikti uzcepiet vēl šogad!



11 comments:

  1. Lācplēša dienai par godu mūsmājās tapa šī rulete. Godīgi sakot, lasot recepti, neticēju, ka man izdodies, kaut kā vienmēr esmu baidījusies no ruletēm, un šeit vēl tā apkārtgriešana.. bet viss izdevās un rezultāts ir negaidīti labs. Ļoti labs. Tāda viegls un gards kārums, turklāt ļoti viegli pagatavojams. Paldies par superīgo recepti!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aija - šī recepte vēlreiz pierāda to, ka ir vērts pamēģināt lietas, par kurām iepriekš baidījies! Apsveicu un priecājos!:))

      Dzēst
  2. Es arī šodien izcepu. Sākumā nepamanīju, ka āboli jāsarīvē, tāpēc smalki sagriezu šķēlītēs! :) Garšīga, cepšu vēl :)

    AtbildētDzēst
  3. izskatās garšīgi, vajadzēs izcept

    AtbildētDzēst
  4. meiginashu sodien izcept viram

    AtbildētDzēst
  5. Uraaa,man sanaaca perfekta rulete :) !! es pat necereeju,jo beerniibaa taisiiju un taa bija katastrofa :D. Mmmm cik gardi un perekti sanaaca ;)! padlies par recepti un iedvesmu- nebaidiities un pameeginaat ;)!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. DarkPrincess - patiess prieks, ka nebaidījies, pamēģināji un izdevās! Tā tik turpināt, un mājās taps ne viens vien gardums! :))

      Dzēst