Vai jūs zinājāt, ka Latvijā ir tāds Siera gardēžu klubs? Izrādās, ne velti tāds izveidots, jo, kā liecina aptauja, siers ir visbiežāk patērētais pārtikas produkts Latvijā. Mājaslapā var arī izpētīt dažādo sieru aprakstus un kādos ēdienos vislabāk izmantot katru siera veidu. Liels prieks, ka veikalu tīkls "Maxima" ar katru gadu attīstās arvien vairāk, un vēl lielāks prieks, ka Siera gardēžu kluba ietvaros lielākajos Maximas veikalos no 23.maija - 6.jūnijam norisinās Siera dienas, uz kurām būtu jāaizbrauc katram siera fanam. Arī es kā siera fane pagājušajā brīvdienā devos ekspedīcijā uz veikalu Maxima XXX Slokas ielā 115, lai izpētītu, kādi jaunumi tur atrodami. Un trāpīju tieši uz dažādu sieru degustācijām un smukām atlaidēm. Ievedīšu arī jūs plašajā uz bezgala garšīgajā sieru pasaulē un ļaušu jums kaut virtuāli sajust to garšas baudījumu, kuru kā gardēde un siera mīle izjutu es.
Pirmajā degustācijas stendā nogaršoju Bulgāru bifeļa piena Brinzu (kubiņos saspraustu uz koka irbulīšiem kopā ar olīvām vai ķirštomātiņu) un turpat blakus - Bulgāru govs piena Brinzu. Jāsaka, ļoti lielu atšķirību starp šiem sieriem nejutu, vienīgi govs piena Brinzas garša šķita pazīstamāka un ierastāka. Bet nezinātājs vispār nepateiktu, kurš ir kura piena siers:) Man ļoti iegaršojās šī Brinza, par kuru biju tik daudz dzirdējusi, bet līdz šim nebiju nogaršojusi. Tā kā šis baltais siers tiek nogatavināts sālījumā, tas ir diezgan sāļš, tāpēc to pievienojot salātiem u.c., nevajag pievienot sāli. Ļoti patīkami, ka šo sieru tagad var nopirkt uz svara, vien palūdziet pārdevējai iesvērt tik, cik jums vajag, turklāt ērtā kastītē un par pievilcīgu cenu - 3,49ls/kg! Jo bieži ir tā, ka jau iepakotais siers ir par daudz (turklāt arī maksā dārgāk par sveramo), un tad tā atlikums vientuļi nīkst ledusskapī. Šim sieram ir vēl viens būtisks pluss - tas nebojājas tik ātri, kā mans iemīļotais Fitaki siers, kurš jāizlieto jau nākamajā dienā pēc iegādes. Brinza trešajā dienā pēc nopirkšanas neizrādīja nekādas bojājuma un sliktu smaku pazīmes.
Govs piena siers Brinza |
Bonifaz siers ar ķiplokiem |
Bonifaz siers ar meža sēnēm |
Siera sveramajās un aukstajās vitrīnās atrodami milzum daudz citu sieru veidu, kā, piem. Gouda klasiskā, ar ķimenēm, ar melnajiem pipariem, ar nātrēm (!), ar čilli, ar garšaugiem, un ar ķiplokiem, slavenā sveramā govs piena vai bifeļu piena Mocarella (atsevišķi nopērkamas gan lielākas bumbiņas, gan mazākas), zilā pelējuma sieri, Edam, un vēl viens no maniem mīļākajiem sieriem - cietais Parmezāna tipa siers Džiugas (kuru es varētu apēst tīrā veidā bez piedevām). Prieks par mūsu pašu Trikātas siera Latvijā ražoto ļoti garšīgo Trikantāleru, kurš pieejams 3 veidos - klasiskais, ar amoliņu, un ar papriku, kā arī kūpināto Beverīnas sieru un, protams, nevar nepieminēt slavenās 3 veidu Trikātas sniega bumbas.
Siers Gouda |
Gouda ar garšvielām |
Beverīnas kūpinātais siers |
Fitaki svaigais siers |
Vai pamanījāt, cik plaša un dažāda ir šī gardā piena produktu pasaule? Un tā vēl ir tikai maza daļiņa no visa lielā sieru sortimenta! Pagaidām nevienā citā veikalā neesmu redzējusi tik plašu sieru bagātību. Prieks arī par to, ka manā mazajā piemājas Maximā X var atrast diezgan lielu daļu no lielo Maximu XXX siera klāsta, tai skaitā Bonifaz ar meža sēnēm.
Pēc šīm degustācijām un sieru izpētīšanas es nekavējoties devos uz Maximas sveramo sieru stendu un iegādājos gan Bonifaz ar meža sēnēm (5.49ls/kg), gan Bonifaz ar ķiplokiem (5.49ls/kg), gan arī govs piena Brinzu (3,49ls/kg). Iegādājos arī klasisko nogatavināto puscieto Goudas sieru (ko droši var izmantot ierastā Holandes un Krievijas siera vietā) un Gouda ar garšaugiem (5.49ls/kg), kā arī kūpināto Beverīnas sieru un Fitaki sieru.
Aizvedot sierus mājās, pagatavoju siera plati un devu savai ģimenei nodegustēt. Vīrs, kurš ēšanas jomā ir diezgan kūtrs uz jaunumiem, par diezgan garšīgu atzina Bonifaz ar ķiplokiem, kā arī klasisko Goudas sieru, dēls, kuram pagāšnedēļ apritēja 3 gadi, tāpat kā vīrs - par gardāko atzina klasisko Goudas sieru, bet meita, šķiet, sāk iet manās gardēdes pēdās, un jau nepilnos 6 gados sāk novērtēt jaunus garšu apvāršņus, teica, ka Bonifaz ar sēnēm esot labs, bet vislabāk viņai garšojot Gouda ar garšaugiem. Brinzu gan visi pieklājīgi atstāja man vienai, jo tā viņiem šķita par sāļu (ja ēd vienu pašu).
Es varu tikai izteikt nožēlu, ka manā bērnībā nebija tik lielas sieru bagātības, kāda ir tagad, toties es varu iemācīt saviem bērniem būt gardēžiem jau no mazotnes un parādīt, ka veikalos ir daudz vairāk nekā tikai klasiskie Krievijas un Holandes sieri, un ļāvu viņiem ienirt šajā brīnumgardajā un tik dažādajā siera pasaulē! Ienirstiet arī jūs!:)
Receptes:
Ja jau tēma par sieriem, tad, protams, neiztikt arī bez receptēm. Zem sadaļas siera ēdieni var atrast manus iemīļotus siera ēdienus, kuriem vakar pievienojās jauni, bet ļoti vienkārši pagatavojami salāti - Brinzas salāti ar rukolu. Mani mīļākie salāti nu jau pāris gadu ir biešu un fitaki siera salāti, savukārt mans vīrs ļoti iecienījis pikantos grauzdiņu salātus, kuri īpaši labi garšo āra piknikā. Savukārt labs un garšīgs veids, kā izmantot kūpināto Beverīnas sieru, ir - to iecept pikantajā siera maizē ar zaļumiem , turklāt veģetārieši šeit gaļu var nepievienot, tik un tā saglabājot kūpinājuma garšu. Kikas virtuvē ir ļoti iecienītas šīs kārtainās mīklas sainīši jeb, kā es tos saucu, Tešlas pauniņas ar gaļu un sniega bumbām. Pēc kārtīgas paēšanas gribās ko saldu? Te būs siera kūku izlase - izvēlieties un baudiet!
Nu, ko, izdevās jūs sakārdināt? Dodieties uz Maxima veikalu, iepērciet sierus un IZBAUDIET tos!
Labu apetīti!:)))
Tešlas pauniņas ar gaļu un sniega bumbām |
Brinzas salāti ar rukolu |
Pikantie grauzdiņu salāti |
Biešu un Fitaki siera salāti |
Zemeņu siera kūka ar šokolādi |
Šis ieraksts mani vienkārši nogalināja.
AtbildētDzēstPārāk kārdinoši! Īpaši ņemot vērā to, ka Tavi vārdi par sieru kā vienu no vismīļākajiem produktiem ir arī attiecināmi uz mani. Nu ko, tagad būs vien jāčāpo uz veikalu...sieros.
Un visos šeit minētajos!
Paldies arī par brinzas salātu recepti. Biju tieši ko līdzīgu gatavojusi ar Trikātas sniega bumbām, tik debešķīgi, bet nu gribās atkal - un vēl pamēģināt arī biešu un Fitaki salātus, kas man šķiet nedaudz aizdomīgi, bet droši vien ir neprātīgi interesanti :)
P.S. Paldies arī par Tavu blogu kā tādu. Sasodīti garšīgi lasīt vien!