Recepte no Guntas bloga Solo mājai, kurā atrodamas daudz labu un vienkāršu, man tuvu recepšu, kā piemēram melleņu-rikotas pīrāgs un rauga pankūkas.
Šokolādes mīklai:
1 tāfelīte (100g) tumšās šokolādes (man bija Laima Extra)
100g sviesta
2 olas
120g cukura
2,5 ēd.k. ar kaudzi miltu
Šķipsniņa sāls
Biezpiena mīklai:
540g mitra biezpiena (man bija 3x180g Valmieras 5% biezpiena; ja grib krēmīgāku, var izmantot rikotu)
2 olas
150g cukura
2 ēd.k. kartupeļu cietes
1 tējk. vaniļas cukura
~350g konservētu ķiršu+svaigi saldie ķirši greznošanai
Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
Šokolādi salauž gabaliņos un kopā ar sviesta gabaliņiem izkausē bļodā ūdens peldē. Kad izveidojusies viendabīga masa, tajā ar mikseri iemaisa cukuru, olas, šķipsniņu sāls un miltus. Cepamajā formā ieklāj cepamo papīru (es izmantoju 26cm apaļo tortes formu ar noņemamām malām), tajā ielej šokolādes mīklu.
Biezpiena masai biezpienu saspaida ar dakšiņu (ja graudains, var izberzt caur sietiņu vai izlaist caur gaļas mašīnu). Ar mikseri pa vienai iemaisa olas, cukuru, vaniļas cukuru un kartupeļu cieti. Kārtīgi samiksē, lai veidojas viendabīga masa.
Gatavo biezpiena masu pārlej pāri šokolādes mīklai, virsū saliek konservētos ķiršus un tos nedaudz iespiež biezpiena masā. Cep 180 grādos ~40 minūtes. Gatavu atdzesē un izrotā ar svaigiem ķiršiem.
Rezumē:
Absolūti vienkārša, ātri pagatavojama, garšīga, sulīga un burvīga kūka, kurai interesanto garšu un izskatu dod šokolādes pamatne un sarkanie ķirši baltajā biezpiena masā. Man ļoti patīk, ka cepšanas procesu vienkāršo un paātrina tas, ka pamatne nav jācep atsevišķi. Pusi vai visu biezpiena masu var aizstāt ar krēmsieru, tad sanāks īsta siera kūka, ķiršus var izmantot svaigus, konservētus vai svaigus, tikpat labi te varētu izmantot arī citas ogas vai augļus. Kopā ar ģimeni un vecākiem pavadīju fantastisku dzimšanas dienu, ne mājās pie klāta galda, kā parasti, bet gan izbraucām ārpus Rīgas. Vispirms lavandu svētki Lillas lavender Umurgā, tad pusdienas Limbažos, un vakars noslēdzās Tūjā pie jūras. Laiks bija kā radīts svētku izbraukumam. Biju aizvedusi pāris pēdējos šīs kūkas gabaliņus vecākiem. Kad jautāju, kā garšoja, teica, ka esot bijusi mazuma piegarša...:)
Vai šokolādes mīkla jāliek cepties un pēctam jālej virsū otra masa?
AtbildētDzēstSveika, Oksana! Piedod par vēlo atbildi - nē, šokolādes mīkla un biezpiena masa ir jācep abas kopā vienlaicīgi:) Lai veicas!
DzēstEs necepu un sanāca lieliska kūka, varbūt biezpiena masa mazliet par drupenu. Ķiršu vietā gan liku skābu ābolu gabaliņus.
AtbildētDzēstJā, āboli te arī labi iederētos:)
DzēstPaldies par recepti! Izmēģināju un atzinu par labu esam. Cepu 21 cm apaļajā formā, samazinot sastāvdaļas par trešdaļu. Biezpiena daļa bija ļoti ok, bet šokolādes pamatne man sanāca par mīkstu un tāpēc grūti smuki nodabūt no cepampapīra. Ko es tur varēju būt nepareizi izdarījusi? Jo vietām konsistence bija kā šokolādes kūkām iekšpusē. Hm, varbūt ja atdzesētu ledusskapī, tā šokolāde sacietētu? Ogas liku jāņogas no saldētavas, ļoti labi, zināšu, kā tās turpmāk izlietot.
AtbildētDzēstIespējams, apakšējā daļa neizcepās līdz galam (varbūt karstums apakšai bija par mazu), nezinu, kas tur vēl varētu būt par vainu. Ledusskapis varbūt palīdzētu. Paldies par atsauksmi!:)
DzēstSveicināta! Vēlējos precizēt, tie ķirši, kuri uz kūkas ir saldie vai parastie?
AtbildētDzēstUz kūkas ir saldie ķirši :)
DzēstSveicināti, jautā Iveta.
AtbildētDzēstVarbūt jautājums tāds padumjš, piedodiet. :(
Pa virsū kūkai tie ķirši ir saldie (čerešņas) vai parastie skābos dārzā ķirši?
Uz kūkas ir saldie ķirši - čerešņas :) Noteikti pagatavojiet šo garšīgo kūku! Veiksmi! :)
Dzēst