pirmdiena, 2013. gada 18. novembris

Grūbu risoto ar sēnēm un pesto

Vispirms - daudz laimes 95. dzimšanas dienā, Latvija! Priecīgus svētkus visiem!
Par godu šiem svētkiem gribēju pagatavot kaut ko latvisku, bet ar netradicionālu piesitienu. Tad atcerējos, ka gastrofest.lv ietvaros ciemojos restorānā "Kilimanjaro", kur nogaršoju ļoti gardu grūbu risoto ar sēnēm, Parmas sieru un pesto, un ko noteikti gribēju atkārtot mājās. Nedaudz pamainot sastāvdaļas, izdevās tikpat gardas vakariņas kā restorānā:)


Receptes pamatam izmantoju šo recepti, tomēr to izmainīju, izmantojot mājās esošās sastāvdaļas.

Sastāvdaļas:
350g grūbu
300g sēņu (vislabāk gailenes, es izmantoju šampinjonus; var kaltētas baravikas u.c.)
1 liels sīpols
~500ml vārīta ūdens vai buljona
200g saldā krējuma
Rīvēts siers (vislabāk Parmas, man bija Holandes)
Bazilika pesto
Lociņi vai citi zaļumi (vislabāk timiāns)
Eļļa vai sviests apcepšanai
Sāls, svaigi malti pipari

Pagatavošana:
Sīki sagrieztu sīpolu apcep eļļā, līdz tas kļūst zeltains, pievieno notīrītas un sagrieztas sēnes, samaisa un apcep. Masā iemaisa grūbas un nedaudz apcep, līdz paliek zeltainas, pēc tam visam pievieno ūdeni vai buljonu. Pievieno sāli, piparus, timiānu (ja ir) un vāra ~35-40 min, kamēr grūbas ir mīkstas. Pievieno saldo krējumu un ļauj nedaudz paburbuļot, kamēr masa sabiezē. Gatavu nedaudz patur zem vāka, lai viss savelkās. Pasniedz ar rīvētu sieru, pesto piciņām un zaļumiem.

Rezumē:
Šis ir viens no maniem mīļākajiem pēdējā laika ēdieniem. Vienkāršs, salīdzinoši ātrs, sātīgs un ļoti gards! Lieliska recepte, lai atsvaidzinātu mums tik ļoti pazīstamās, bet nepelnīti aizmirstās grūbas, kuras papildinātas ar fantastiski garšīgu oriģinālo Dženovas pesto, kuru no Itālijas man atveda mīļā māsīca Anna (milzīgs paldies! Pusburciņa jau izēsta:)). Un, protams, interesantākai garšai es labāk iesaku izmantot gailenes, Parmas sieru un timiānu, bet arī vietējie aizvietotājprodukti ir tikpat labi. Liesākam variantam saldā krējuma vietā var izmantot pienu, vēl var pievienot apceptu žāvētu cūkgaļu. Te atkal paveras iespējas variācijām. Varbūt sākumā domāsiet, ka pesto nu nekādi neiederēsies šajā ēdienā, tomēr pamēģiniet! Mans vīrs atzina, ka risoto ar pesto un sieru garšoja labāk, nekā bez. Domāju, šī ir interesanta recepte, ar ko iespējams no jauna pārsteigt savus mīļos un iegūt jaunus garšas piedzīvojumus:)

10 comments:

  1. Paldies, fantastiska recepte!

    AtbildētDzēst
  2. Paldies, ar šo recepti grūbas ienāca manās mājās uz palikšanu:)

    AtbildētDzēst
  3. Labdien! Atvainojos par muļķīgu jautājumu, bet grūbas vāra katliņā vai visu masu uz pannas vāra?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. 1)Var vārīt turpat uz pannas (ja panna ir tik liela, ka tajā ieies visas sastāvdaļas);
      2)Var apcept uz pannas un visu masu pārlikt katliņā, turpināt vārīt;
      3)Var apcept katliņā un turpat arī turpināt vārīt. Veiksmi! :)

      Dzēst
  4. Ljoti garshiigi. Attieksme pret gruubaam ir mainiijusies.

    AtbildētDzēst