ceturtdiena, 2016. gada 28. aprīlis

Banoffee pie jeb Banānu pīrāgs

Īss ieskats vēsturē. Banoffee pie (kuru mēdz saukt arī par Banoffi pie) tālajā 1971. gadā Anglijā savā restorānā "The Hungry Monk" radījuši tā īpašnieks Nigels Makenzijs (Nigel Mackenzie) un šefpavārs Īens Doudings (Ian Dowding). Eksperimentālā kārtā sākumā kūkas sastāvā bijuši āboli un mandarīni, taču banāni kopā ar karameli tika atzīti par piemērotākajiem šai kūkai. Gardumam dots nosaukums "Banoffee pie", kura pirmais vārds tika radīts, savienojot vārdus "banana" un "toffee", jo kūkas sastāvā ir banāni un karamele.
Šo kūku sāku gatavot pirms vairākiem gadiem, un, kā vēlāk izrādījās, tā ir jauniešu kora "Maska" diriģenta Jāņa Ozola mīļākā kūka.
Cik esmu pētījusi, kūkas sastāvā var būt vai nu sasmalcināti cepumi vai smilšu mīkla, vārīts iebiezinātais (kondensētais) piens vai karameļu krēms, banānu šķēlītes un putukrējums, pa virsu rīvēta šokolāde. Dažās versijās putukrējumam tiek pievienota šķīstošā kafija. Piedāvāju savu iecienīto banānu pīrāga variantu. Bildēs redzama mana talantīgā mammuča darinātā oranžā galda sedziņa.



svētdiena, 2016. gada 24. aprīlis

Pavlova jeb Saldais mākonītis

Straujiem soļiem tuvojas skaistā un siltā vasariņa! Un tiklīdz būs pieejamas svaigas vietējās ogas, iesaku jums pagatavot vienu no, manuprāt, skaistākajām un greznākajām kūkām pasaulē.
Šī debešķīgā kūku karaliene ir radusies Austrālijā par godu tās viešņai balerīnai Annai Pavlovai, tāpēc kūkas izskats atgādina balerīnas svārciņus. Pavlovas izskats un garša spēj iekarot jebkura gardēža sirdi.
Kad biju maza, mamma man vienmēr uz dzimšanas dienu, kura ir jūlijā, cepa biskvīta torti ar zemenēm. Tāpēc zemenes kopš bērnības ir manas mīļākās ogas, un vienmēr asociējas ar vasaru un svētkiem. Pavlovu es sāku gatavot pirms apmēram 5 gadiem, kā rotājumu tai izmantojot svaigas zemenes, avenes, mellenes u.c. ogas. Tagad Pavlova ir viena no manas ģimenes mīļākajām vasaras kūkām, jo tā ir debešķīgi garda, viegla, gaisīga un skaista, kā radīta vasarai! Mana meita kūkai izdomāja savu nosaukumu - "Saldais mākonītis".


piektdiena, 2016. gada 22. aprīlis

pirmdiena, 2016. gada 18. aprīlis

Groziņi ar šokolādes krēmu un ogām

Esiet sveicināti aprīlī, kad "pilieni nav kā līdz šim"! Šo dziesmiņu klausos vai katru gadu aprīlī, jo tā ir tik atbilstoša šim mēnesim!
Šodien ir īpaša diena, jo beidzot blogā ielieku sen gaidīto recepti - smilšu mīklas groziņus ar šokolādes krēmu un ogām! Kāpēc neieliku agrāk? Jo nebiju pierakstījusi precīzus daudzumus, un šo to gatavoju uz aci. Bet blogam un jums, lasītājiem, tas neder, tāpēc gatavoju vēl vienu porciju groziņu, lai uzrakstītu precīzas proporcijas un gatavošanas gaitu.
Kā jau solīju spinātu-svaigā siera tartīšu receptē, atrādu labāko saldo pildīto groziņu rezultātus bet, pazīstot sevi, zinu, ka neapstāšos un izmēģināšu vēl citus groziņu pildījumus.


trešdiena, 2016. gada 13. aprīlis

Jauna kafejnīca Rīgā - "Kairi cafe"!

Steidzu jums paziņot, ka Rīgā, Pārdaugavā, Kalnciema ielā 17 atvērusies jauna kafejnīca Kairi cafe. Un to atvēris neviens cits, kā mans mīļākais konditoru pāris Jānis un Maija Kairi! Esmu bezgala priecīga, ka manā rajonā ir par vienu augstas kvalitātes kafejnīcu vairāk! Un, protams, es jau nepacietībā biju aizgājusi novērtēt šo jaunatvērto iestādi!

Lapu salāti ar dārzeņiem un sieru