Šajā ierakstā jums pastāstīšu, kā izcept ļoooti garšīgu un, kas svarīgi, veselīgu sodas maizīti ar pilgraudu kviešu un rudzu miltiem, bet vispirms pastāstīšu par šīs receptes autora Džeimija Olivera jauno grāmatu.
Lapas
▼
svētdiena, 2016. gada 4. decembris
Džeimija Olivera rudzu sodas maize
Esiet sveicināti 2. Adventē! Vai jūsmājās jau jūtama piparkūku smarža? Mēs, kā jau ierasts, katru Adventi gatavojam piparkūkas pēc nu jau iecienītās receptes. Lai gan esmu vēl joprojām apslimusi, tomēr izbaudu piparkūku cepšanu kopā ar bērniem, un šo svētku sajūtu rada arī skaistais, baltais sniedziņš aiz loga. Lai jums balts un mierīgs šis skaistais gaidīšanas laiks!
Šajā ierakstā jums pastāstīšu, kā izcept ļoooti garšīgu un, kas svarīgi, veselīgu sodas maizīti ar pilgraudu kviešu un rudzu miltiem, bet vispirms pastāstīšu par šīs receptes autora Džeimija Olivera jauno grāmatu.
Šajā ierakstā jums pastāstīšu, kā izcept ļoooti garšīgu un, kas svarīgi, veselīgu sodas maizīti ar pilgraudu kviešu un rudzu miltiem, bet vispirms pastāstīšu par šīs receptes autora Džeimija Olivera jauno grāmatu.
svētdiena, 2016. gada 30. oktobris
Ābolu-plūmju galete
Esiet sveicināti oktobra pēdējās dienās! Skaistais zelta rudens tuvojas izskaņai, vairums lapu ir vēja aiznestas, novembris jau min uz papēžiem, un drīz jau būs klāt skaistais Ziemassvētku gaidīšanas laiks! Vai pulksteņus šonakt pārgriezāt stundu atpakaļ?
Tā kā ābolu kūkas ir vienas no manām mīļākajām, katru gadu rudens sezonā cenšos iepriecināt bloga lasītājus ar kādu jaunu ābolu garduma recepti. Pamēģiniet arī citas receptes no bloga sadaļas ābolu laiks!
Šogad rudenī iznāca jauns "Dienas ēdienu" speciālizlaidums (vēl joprojām skumstu pēc žurnāla "Dienas ēdieni", bet priecājos par regulāriem speciālizlaidumiem) ar 45 ābolu ēdienu receptēm. Manu uzmanību uzreiz piesaistīja vāka centrālā bilde - ābolu pīrāgs, kura aprakstā minēts - angliski un franciski runājošās zemēs šāda veida pīrāgu sauc par galeti (galette) - tartes lauku variants, kura izcelsme meklējama Francijā. Galete var būt gan salda, gan sāļa. Jau sen esmu gribējusi pagatavot šādu galeti, un esmu izskatījusi dažādas receptes, un nu ir pienācis laiks (un īstā recepte) ar maniem labojumiem to publicēt blogā!
Tā kā ābolu kūkas ir vienas no manām mīļākajām, katru gadu rudens sezonā cenšos iepriecināt bloga lasītājus ar kādu jaunu ābolu garduma recepti. Pamēģiniet arī citas receptes no bloga sadaļas ābolu laiks!
Šogad rudenī iznāca jauns "Dienas ēdienu" speciālizlaidums (vēl joprojām skumstu pēc žurnāla "Dienas ēdieni", bet priecājos par regulāriem speciālizlaidumiem) ar 45 ābolu ēdienu receptēm. Manu uzmanību uzreiz piesaistīja vāka centrālā bilde - ābolu pīrāgs, kura aprakstā minēts - angliski un franciski runājošās zemēs šāda veida pīrāgu sauc par galeti (galette) - tartes lauku variants, kura izcelsme meklējama Francijā. Galete var būt gan salda, gan sāļa. Jau sen esmu gribējusi pagatavot šādu galeti, un esmu izskatījusi dažādas receptes, un nu ir pienācis laiks (un īstā recepte) ar maniem labojumiem to publicēt blogā!
ceturtdiena, 2016. gada 1. septembris
Gastronomijas festivāls 2016
Esiet sveicināti 1.septembrī! Sirsnīgi apsveicu jūs visus ar Zinību dienas svētkiem un novēlu, lai izdevies un veiksmīgs jaunais mācību gads! Arī mūsmājās šī ir svētku diena. Mana meita šogad ies jau 3. klasē, savukārt dēlam ir izlaiduma gads dārziņā.
Vēlos jūs informēt, ka nu jau piekto gadu pēc kārtas tradicionāli laikā no 31. augusta līdz 11. septembrim pārtikas izstādes “Riga Food 2016” ietvaros norisinās Gastronomijas festivāls. Festivāls aizraus gan tos, kas gatavo, gan tos, kam patīk labi paēst.
Tā laikā Latvijas restorāni, kafejnīcas, bāri, tējnīcas, vīnotavas, konditorejas, picērijas, delikatešu restorāni un citi kulinārā tūrisma galamērķi saviem apmeklētājiem piedāvā īpašas cenas, jaunas ēdienkartes, patīkamas atlaides un profesionālu apkalpošanu.
Apmeklētājiem ir iespēja ne tikai baudīt gardus ēdienus un dzērienus, bet arī iepazīt šo restorānu viesmīlību un ārpusmājas ēšanas kultūru.
Dalībniekiem tā ir lieliska iespēja nodemonstrēt savu unikālo ēdienkarti un īpašo atmosfēru.
Latviju pārņems gardēži, un arī Tu vari būt viens no tiem!
Vēlos jūs informēt, ka nu jau piekto gadu pēc kārtas tradicionāli laikā no 31. augusta līdz 11. septembrim pārtikas izstādes “Riga Food 2016” ietvaros norisinās Gastronomijas festivāls. Festivāls aizraus gan tos, kas gatavo, gan tos, kam patīk labi paēst.
Tā laikā Latvijas restorāni, kafejnīcas, bāri, tējnīcas, vīnotavas, konditorejas, picērijas, delikatešu restorāni un citi kulinārā tūrisma galamērķi saviem apmeklētājiem piedāvā īpašas cenas, jaunas ēdienkartes, patīkamas atlaides un profesionālu apkalpošanu.
Apmeklētājiem ir iespēja ne tikai baudīt gardus ēdienus un dzērienus, bet arī iepazīt šo restorānu viesmīlību un ārpusmājas ēšanas kultūru.
Dalībniekiem tā ir lieliska iespēja nodemonstrēt savu unikālo ēdienkarti un īpašo atmosfēru.
Latviju pārņems gardēži, un arī Tu vari būt viens no tiem!
pirmdiena, 2016. gada 22. augusts
Kaneloni (cannelloni) ar malto gaļu un tomātiem
Esiet sveicināti augusta priekšpēdējā nedēļā! Vasara strauji tuvojas izskaņai, konservēšanas laiks rit pilnā sparā, visos dārzos griezdamies aug gurķi, tomāti, sīpoli, ķiploki, kabači, ķirbji u.c. dārzeņi. Man ļoti patīk augusts, kad šos dārzeņus no mammas dārza var lietot praktiski neierobežotā daudzumā un dažādos veidos. Mūsmājās šajā laikā ir ļoti iecienīti pildīti kabači, fantastiski gardas kabaču pankūkas, dārzeņu sacepums ar Fitaki sieru, kā arī pildītas paprikas ar rīsiem, sieru un olīvām vai ar rīsiem un tomātiem pildītas paprikas, vēl arī puķkāpostu sacepums un ratatouille manā versijā, cukini un šampinjonu pīrāgs un gaileņu žuljēns vai gaileņu mērce ar jaunajiem kartupeļiem. Manā augusta topā vienmēr ir grilētu cukini salāti. Piekritīsiet, augusts ir viens bagāts ražas mēnesis! Katrs var izvēlēties gardumus pēc savas gaumes, iespējām un pieejamajiem produktiem. Viens no tiem - pagatavot pildītas trubiņas - cannelloni, kuras var pildīt ar dārzeņiem, sēnēm, sieru, gaļu utt. Cannelloni ir Itālijā ražots pastas veida produkts, kurš sastāv no 100% rupja maluma cieto kviešu miltiem un ūdens - jā, tieši tik vienkārši! Pirms daudziem gadiem gatavoju cannelloni ar sēnēm un sieru, bet šodien piedāvāju klasisko variantu - ar malto gaļu, tomātiem, garšaugiem un sieru.
pirmdiena, 2016. gada 8. augusts
Persiku drumstalu mafini
Paceļ roku, kurš vēlas garšīgus mafinus ar sulīgiem augļu gabaliņiem un kraukšķīgām drumstalām virsū? Turklāt sulīgus un mīkstus arī nākamajā dienā? Mana ģimene bija par!
Tā nu vienā jaukā augusta brīvdienas pēcpusdienā es savai ģimenei pagatavoju ātri un vienkārši pagatavojamus persiku drumstalu mafinus ar kanēli. To smarža spēj iepriecināt jebkura gardēža sirdi un rada īpašu mājīguma sajūtu. Augusts taču ir īstais persiku un nektarīnu sezonas mēnesis!
Tā nu vienā jaukā augusta brīvdienas pēcpusdienā es savai ģimenei pagatavoju ātri un vienkārši pagatavojamus persiku drumstalu mafinus ar kanēli. To smarža spēj iepriecināt jebkura gardēža sirdi un rada īpašu mājīguma sajūtu. Augusts taču ir īstais persiku un nektarīnu sezonas mēnesis!
trešdiena, 2016. gada 3. augusts
Ātrais šokolādes muss (bez olām)
Hip Hip urrrā!!! Uzminiet nu, kas šodien par svētkiem! Tieši šodien, 3. augustā, pirms 5 gadiem tika veikts bloga www.kikasvirtuve.lv pirmais ieraksts!!! Milzīgs PALDIES visiem faniem, atbalstītājiem, komentētājiem, lasītājiem - sirsnīgi sveicieni, gaisa bučas un virtuāls šampanietis! Bez jums es to nespētu! Un kas gan būtu jubileja bez kūkas vai deserta? Nolēmu, ka kaut kas viegls, gaisīgs un ātri pagatavojams būs tieši laikā!
Ar ko šis šokolādes muss (no angļu val. mousse; uzpūtenis, putas vai gaisīgs krēms) ir tik īpašs? Pirmkārt jau ar to, ka tas ir ļoti ātri pagatavojams. Otrkārt muss nesatur olas, kas būtu patīkams jaunums tiem, kuri baidās lietot jēlas olas uzturā. Treškārt, krēms ir universāls - to var ēst vienu pašu vai ziest uz tortes, likt uz kapkeikiem vai groziņos, tam klāt var pasniegt skābu ogu (manuprāt, piemērotākie būtu ķirši) mērci vai ķīseli, tikpat labi ogu vai augļu gabaliņus. Krēmu var kārtot caurspīdīgās glāzēs kopā ar cepumu (smilšu, bezē, šokolādes) vai biskvīta drumstalām. Un vēl viens krēma pluss - vajadzības gadījumā to var ēst uzreiz pēc gatavošanas!
Ar ko šis šokolādes muss (no angļu val. mousse; uzpūtenis, putas vai gaisīgs krēms) ir tik īpašs? Pirmkārt jau ar to, ka tas ir ļoti ātri pagatavojams. Otrkārt muss nesatur olas, kas būtu patīkams jaunums tiem, kuri baidās lietot jēlas olas uzturā. Treškārt, krēms ir universāls - to var ēst vienu pašu vai ziest uz tortes, likt uz kapkeikiem vai groziņos, tam klāt var pasniegt skābu ogu (manuprāt, piemērotākie būtu ķirši) mērci vai ķīseli, tikpat labi ogu vai augļu gabaliņus. Krēmu var kārtot caurspīdīgās glāzēs kopā ar cepumu (smilšu, bezē, šokolādes) vai biskvīta drumstalām. Un vēl viens krēma pluss - vajadzības gadījumā to var ēst uzreiz pēc gatavošanas!
svētdiena, 2016. gada 31. jūlijs
Šokolādes eklēri
Jīīīhāāā!!! 14.jūlijā bija mana dzimšanas diena, un beidzot es sadūšojos uz pirmajiem eklēriem manā mūžā, bet noteikti ne uz pēdējiem! :) Nezinu, kādēļ tik ilgi atliku eklēru gatavošanu, jo, izrādās, ievērojot dažus knifiņus, tie ir varen viegli pagatavojami. Nu pēc pirmās reizes ir āķis lūpā!
Jāteic, ka neesmu ļoti liela vārītā krēma fane, tomēr klasiskajos franču eklēros tiek pildīts tieši vārītais krēms, un tā kā es uzskatu, ka jāmācās ir no pamatiem, pirmajā reizē pagatavoju eklērus ar vārīto šokolādes krēmu (es domāju, man kā šokoholiķei nav īpaši jāpaskaidro, kāpēc izvēlējos šokolādes, nevis vaniļas krēmu:)).
Ar šiem eklēriem pacienāju arī Lindu no Mū catering, kura teica, ka tie esot nereāli labi, gardākie eklēri, kurus viņa ir ēdusi, līdz ar to man bija skaidrs, ka šiem eklēriem noteikti ir jābūt manā blogā! Nenoslinkoju un nobildēju arī mīklas un krēma bildes labākam ieskatam.
Jāteic, ka neesmu ļoti liela vārītā krēma fane, tomēr klasiskajos franču eklēros tiek pildīts tieši vārītais krēms, un tā kā es uzskatu, ka jāmācās ir no pamatiem, pirmajā reizē pagatavoju eklērus ar vārīto šokolādes krēmu (es domāju, man kā šokoholiķei nav īpaši jāpaskaidro, kāpēc izvēlējos šokolādes, nevis vaniļas krēmu:)).
Ar šiem eklēriem pacienāju arī Lindu no Mū catering, kura teica, ka tie esot nereāli labi, gardākie eklēri, kurus viņa ir ēdusi, līdz ar to man bija skaidrs, ka šiem eklēriem noteikti ir jābūt manā blogā! Nenoslinkoju un nobildēju arī mīklas un krēma bildes labākam ieskatam.
piektdiena, 2016. gada 29. jūlijs
Picu ballīte sadarbībā ar CityFood
Tā nu sanāca, ka piedāvājums pasūtīt ēdienu uz mājām no restorāna CityFood nāca tieši laikā uz meitas vārda dienu, līdz ar to es varēju vairāk laika veltīt ģimenei, atpūšoties no ēdienu gatavošanas.
Pica pepperoni |
Pica Pepperoni |
trešdiena, 2016. gada 8. jūnijs
Ātrā rabarberu kūka
Esiet sveicināti vasaras pirmajā mēnesī! Kā vienmēr, maijā un jūnijā manās mājās uz nebēdu tiek cepti dažādi gardumi no mammas laukiem atvestajiem rabarberiem, jo tieši tagad tiem ir īstā sezona!
Šīs rabarberu kūkas recepte ir ļoti līdzīga Ātrajai ābolkūkai, vien ābolus aizstājot ar rabarberiem.
Šīs rabarberu kūkas recepte ir ļoti līdzīga Ātrajai ābolkūkai, vien ābolus aizstājot ar rabarberiem.
ceturtdiena, 2016. gada 12. maijs
Rudzu formas maize - ķieģelītis
Ar maizes cepšanu mājās man ir īpašas attiecības. Man jau daudzus gadus ļoti patīk darboties ar maizes mīklas gatavošanu un cepšanu, tāpēc, kad ir īpašais noskaņojums, ik pa laiciņam mēdzu palutināt savējos ar mājās ceptu svaigu maizīti.
Bērni īpaši iecienījuši mājās gatavotu Čabatiņu, kuru noēd ātri vien pēc gatavošanas.
Rudzu formas maize, t.s., ķieģelītis mūsu ģimenē ir īpaši iemīļots, jo no tā mans vīrs gatavo fantastiskus rupjmaizes ķiploku grauzdiņus, kurus ar visiem ķiplokiem sākuši ēst arī bērni. Tā kā pēdējā laikā mūsu iecienīto NEsagriezto ķieģelīti vairs nevar nekur nopirkt, tad es nolēmu, ka šo maizi cepšu pati. Izvēlējos uzticamu recepti, un rezultāts bija pārsteidzoši labs!
Bērni īpaši iecienījuši mājās gatavotu Čabatiņu, kuru noēd ātri vien pēc gatavošanas.
Rudzu formas maize, t.s., ķieģelītis mūsu ģimenē ir īpaši iemīļots, jo no tā mans vīrs gatavo fantastiskus rupjmaizes ķiploku grauzdiņus, kurus ar visiem ķiplokiem sākuši ēst arī bērni. Tā kā pēdējā laikā mūsu iecienīto NEsagriezto ķieģelīti vairs nevar nekur nopirkt, tad es nolēmu, ka šo maizi cepšu pati. Izvēlējos uzticamu recepti, un rezultāts bija pārsteidzoši labs!
pirmdiena, 2016. gada 2. maijs
Befstroganovs jeb liellopa gaļas mērce
Padalīšos ar vienu ātro vakariņu ideju, ko droši vien daudzi jau zin. Šo ļoti vienkāršo ēdienu var ātri pagatavot darbdienu vakaros, ilgākais laiks paies, uzvārot rīsus.
ceturtdiena, 2016. gada 28. aprīlis
Banoffee pie jeb Banānu pīrāgs
Īss ieskats vēsturē. Banoffee pie (kuru mēdz saukt arī par Banoffi pie) tālajā 1971. gadā Anglijā savā restorānā "The Hungry Monk" radījuši tā īpašnieks Nigels Makenzijs (Nigel Mackenzie) un šefpavārs Īens Doudings (Ian Dowding). Eksperimentālā kārtā sākumā kūkas sastāvā bijuši āboli un mandarīni, taču banāni kopā ar karameli tika atzīti par piemērotākajiem šai kūkai. Gardumam dots nosaukums "Banoffee pie", kura pirmais vārds tika radīts, savienojot vārdus "banana" un "toffee", jo kūkas sastāvā ir banāni un karamele.
Šo kūku sāku gatavot pirms vairākiem gadiem, un, kā vēlāk izrādījās, tā ir jauniešu kora "Maska" diriģenta Jāņa Ozola mīļākā kūka.
Cik esmu pētījusi, kūkas sastāvā var būt vai nu sasmalcināti cepumi vai smilšu mīkla, vārīts iebiezinātais (kondensētais) piens vai karameļu krēms, banānu šķēlītes un putukrējums, pa virsu rīvēta šokolāde. Dažās versijās putukrējumam tiek pievienota šķīstošā kafija. Piedāvāju savu iecienīto banānu pīrāga variantu. Bildēs redzama mana talantīgā mammuča darinātā oranžā galda sedziņa.
Šo kūku sāku gatavot pirms vairākiem gadiem, un, kā vēlāk izrādījās, tā ir jauniešu kora "Maska" diriģenta Jāņa Ozola mīļākā kūka.
Cik esmu pētījusi, kūkas sastāvā var būt vai nu sasmalcināti cepumi vai smilšu mīkla, vārīts iebiezinātais (kondensētais) piens vai karameļu krēms, banānu šķēlītes un putukrējums, pa virsu rīvēta šokolāde. Dažās versijās putukrējumam tiek pievienota šķīstošā kafija. Piedāvāju savu iecienīto banānu pīrāga variantu. Bildēs redzama mana talantīgā mammuča darinātā oranžā galda sedziņa.
svētdiena, 2016. gada 24. aprīlis
Pavlova jeb Saldais mākonītis
Šī debešķīgā kūku karaliene ir radusies Austrālijā par godu tās viešņai balerīnai Annai Pavlovai, tāpēc kūkas izskats atgādina balerīnas svārciņus. Pavlovas izskats un garša spēj iekarot jebkura gardēža sirdi.
Kad biju maza, mamma man vienmēr uz dzimšanas dienu, kura ir jūlijā, cepa biskvīta torti ar zemenēm. Tāpēc zemenes kopš bērnības ir manas mīļākās ogas, un vienmēr asociējas ar vasaru un svētkiem. Pavlovu es sāku gatavot pirms apmēram 5 gadiem, kā rotājumu tai izmantojot svaigas zemenes, avenes, mellenes u.c. ogas. Tagad Pavlova ir viena no manas ģimenes mīļākajām vasaras kūkām, jo tā ir debešķīgi garda, viegla, gaisīga un skaista, kā radīta vasarai! Mana meita kūkai izdomāja savu nosaukumu - "Saldais mākonītis".